Region

REŠIO DA PRIZNA! OVO VAM NIKO NIJE REKAO: Zašto je Legija tražio rakiju, zbog čega je Slobin čovek uperio pištolj u Čedu

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Siniša Vučinić, čovek koji je sve vreme bio uz Slobodana Miloševića u noći kada su uhapsili nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, otkrio je kako se ponašao Čedomir Jovanović, zašto se Legija zaplakao i ko su bili pravi izdajnici.

Izvor: ATA Images

Vučinić je ispričao da su na Miloševića pucali iz snajpera.

"Milošević je izašao na vrata vile Mir. Pucali su na njega ali su srećom pogodili 35 cm od njegove noge. Ja sam tada naredio mojim prijateljima – uzvraćajte.  Bog mi je dao čast da budem na tom mestu I da Miloševiću spasim život. Da mi nismo zapucali oni bi ga ubili I sve nas tamo", rekao je Vučinić.

I dan danas, jedni govore da je je Milošević imao garancije da ga neće isporučiti, dok drugi napominju da je sve bila samo farsa. Vučinić ističe da je bio uveren da će DOS prevariti Miloševića i da neće ispoštovati dogovor.

 "Znao sam da će prevariti Miloševića. Imao sam ja insajdera u DOS-u. On je bio jedan od lidera DOS-a. Danas se kaje. Bilo mu je žao da se Sloba isporuči Hagu. Taj čovek nije više u politici ali je veoma poznata ličnost. Ipak ja neću nikada otkriti njegovo ime", rekao je on u intervjuu za Balkan Info.

O ulozi Čedomira Jovanovića tokom tih dana Vučinić nema lepe reči:

"Čeda Jovanović se tresao. Ja sam pripremio jedan puškomitraljez da kad vidi da kad uđe da možda neće lako izaći. I kad je Čeda ušao ja sam se kao zakašljao da bi me primetio. Kada me je video, nije mu bilo prijatno, počeo je da se trese. Inače, ja sam rekao Bjelici – ti uperi pištolj u Čedu, cimni ga malo. Ali niko tu nije mislio da ubije bilo koga. Nego onako..."

U vili Mir je bio prisutan i Milorad Ulemek Legija. 

"Legija je bio tužan. Bilo mu je žao Miloševića. Pitao me je da mu damo neku raima li ovde neke rakije da se smirim.

- Nema, imamo samo vodu, rekao sam Legiji.

Legiji je u jednom trenutku zazvonio telefon. Zvao ga je Dušan Mihajlović, tadašnji ministar policije.

- Šta bre hoćeš više Dule od mene. Ne mogu nasilno da ga izvedem, tu je Siniša Vučinić drži puškomitraljez.

Legija uključio spikerfon u trenutku kad mu je Mihajlović rekao:

- Pa ti si trenirao điu đicu. Upotrebi to.

- Kakav bre điu đicu na puškomitraljez, jesi li ti normalan.

 Ono što je u celoj priči za mnoge ostala nepoznanica je odsustvo Milana Milutinovića koji se nije pojavio u vili Mir niti se Miloševiću javljao na telefon. Vučinić otkriva šta se dogodilo.

"Prvo je Milošević zvao Milutinovića ali mu se nije javio. Posle sam ja zamenio karticu I okrenuo ga.

- Dobro veče gospodine Milutinoviću.

- Ko je to?

- Ovde Siniša Vučinić.

- O Siniša, gde si, šta se to dešava tamo?

- Pa gospodine Milutinoviću treba da dođete ovde. Vi ste predsednik Srbije. Trebalo bi da dođete kod čoveka koji vas je postavio, kandidovao vas na to mesto.

- Ja ne mogu mene srce boli.

- Sram vas bilo…

I spustim mu slušalicu.

O večitoj temi ko je izdao Miloševića, Vučinić i tu ima svoju verziju priče.

"Senta nije bio izdajnik. Bio je častan čovek. Imao je sukobe sa Bogoljubom Bijelicom. I to je to. Ni Bane Ivković nije bio izdajnik, on je ozbiljan čovek I profesor. Lično sam bio prisutan kada je Sloba rekao Banetu da želi da on bude vd u partiji. Da on preuzme partiju. On je jedini od porodice bio ovlašćen da ga kasnije posećuje. Znate li ko su bili izdajnici? To vam sigurno niko nije rekao. Izdajnici su bili oni koji su terali godinu dana pre toga Miloševića da raspiše izbore. Oni su bili u simbiozi sa ljudima iz DOS-a. To je bio Zoran Baki Anđelković, Milan Milutinović, Gorica Gajević. Oni su mu donosili  lažne izveštaje o istraživanju javnog mnenja i nagovarali ga da raspiše izbore", reako je Vučinić dodavši na kraju da je Milošević bio čovek koji uopšte nije bio željan vlasti.