Region

OGROMNA TUGA - BEBA UMRLA OD KORONE! Ljekari se borili da spasu život devojčice rođene prije samo 11 dana, ali uzalud

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Od prvog dana ljekari su se borili za bebin život.

Izvor: Youtube/PrintScreeen

Beba stara deset dana koja je zbog komplikacija kovida-19 priključena na respirator na odjeljenju neonatologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu, a potom prebačena na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova u Beogradu, nažalost je izgubila bitku sa koronom, potvrđeno je za MONDO.

Djevojčica je rođena u kraljevačkom porodilištu, a doktorka Dragana Savić, iz Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Kragujevac, nedavno je otkrila da je u izuzetno teškom stanju i da se ljekari te ustanove bore za njen život. Svega tri dana po rođenju, kod bebe kojoj su roditelji dali ime Aleksandra uočeni su simptomi infekcije virusom korona.

"Već nakon tri sata od rođenja respiratorno zdravlje bebe je počelo da se pogoršava, dobila je visoku temperaturu, urađen je antigenski test po protokolu i prebačena kod nas radi daljeg liječenja i praćenja. Pretpostavlja se da je infekcija nastala još dok je beba bila u stomaku, s obzirom na to da je već u trećem satu pokazala simptome kovid-infekcije", rekla je dr Savić i dodala da je Aleksandra imala plućnu hipertenziju, da je bila pozitivna na kovid još u porodilištu. 

"Beba je bila relativno stabilna prvih dana, a onda je od trećeg dana života na mehaničkoj ventilaciji", ispričala je  dr Savić i rekla da slučaj malene Aleksandre opovrgava teoriju da ne postoji ili je smanjen rizik od prenosa infekcije kod djece i odojčadi.

O tome zašto danas sve više djece se zaražava koronom, sa težim oblicim abolesti, govorio je danas imunolog dr Srđa Janković koji je otkrio da po njemu postoje dva moguća razloga: jedan je da virus mutira, a drugo da što je više zaraženih, virus nađe put do onih koji ne mogu da se izbore, iako ih je u toj populaciji djece malo.