Region

KRVAVI NOVAC: Belivuk i njegov klan pare od droge ulagali u fudbalere i satove! POSLOVIMA UPRAVLJAJU IZ ZATVORA?

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

U istrazi protiv kriminalne grupe Velje Nevolje i Marka Miljkovića došlo se do dokaza da su osumnjičeni ilegalno stečeni kapital ulagali u različite biznise, piše Kurir.

Izvor: Kurir/Shutterstock, Dado Đilas, Ana Paunković, Stefan Stojanović

Kriminalna grupa Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i Marka Miljkovića Mareta, koja se sumnjiči za otmice, ubistva i trgovinu drogom, prljavo zarađene pare ulagala je u fudbalske klubove, fudbalere, nekretnine, automobile i skupocjene satove, ekskluzivno saznaje Kurir!

Istražitelji su došli do dokaza koji otkrivaju da su novac ulagali i u računare za trgovinu bitkoinima, imali su i sopstvene rentakar agencije, agencije za obezbjeđenje, ali i svoje fudbalere, kojima su bili menadžeri, navodi Kurir.

Menadžerski poslovi

"Koje su fudbalere držali pripadnici Belivukove grupe, ali i kakav je dogovor bio s njima, odnosno da li su svojevoljno pristali da o njihovoj karijeri odlučuju pripadnici ove kriminalne grupe ili su bili primorani na saradnju, još uvijek se provjerava. Od menadžerskih poslova svakako su uzimali dio novca", otkriva sagovornik Kurira.

Prema njegovim riječima, sumnja se da su među Belivukovim igračima bila i neka zvučna imena srpskog fudbala.

"Poznato je da je kriminalna grupa djelovala pod paravanom navijačke grupe FK Partizan Principi. Dio stadiona u Humskoj, restoranske prostorije i bunker ispod tribina koristili su isključivo oni i, kako se sumnja, od njih je zavisilo da li će neko ući tu i ko će to biti. Tamo su pronađeni droga i oružje, ali i dokumenti, koji će biti važan dio istrage", dodaje on.

Da su fudbaleri Partizana bili gosti u bunkeru, navodno dokazuju i video-snimci, navodi Kurir.

"Međutim, nisu se samo bavili menadžerskim poslom, imali su i svoje fudbalske klubove. Tako je, recimo, Aleksandar Gligorijević, koji je blisko sarađivao s klanom, a onda su ga, kako se sumnja ubili, bio vlasnik kluba Tekstilac iz Odžaka. Sumnja se da su bili i osnivači ženskog FK Partizan", otkriva izvor iz istrage. Veljina ekipa je, navodno, preuzela i FK Dinamo iz Pančeva.

Pored dokumenata, tokom pretresa stanova i prostorija koje su koristili pronađeno je preko 20 skupocjenih satova „roleks“,“iblo“ i „invikta“, sa cjelokupnom pratećem dokumentacijom, ističe Kurir.

"Najviše satova u svom stanu imao je osumnjičeni Milovan Tadić, šef obezbjeđenja Veljka Belivuka, dok se na Marka Miljkovića vodio najveći broj luksuznih automobila. Pronađena je i velika suma gotovog novca, preko 30.000 eura bilo je samo u porodičnom stanu Veljka Belivuka. Otkriveni su i računi, ali i sefovi", dodaje sagovornik Kurira.

Otimali od investitora

Kriminalna grupa, kako se sumnja, najviše novca zarađivala je od trgovine narkoticima za kavački klan, s kojim su blisko sarađivali, ali su, kako sumnjaju istražitelji, dobar dio novca zarađivali i tako što su reketirali žrtve.

"Sumnja se da su neki od stanova čiji su vlasnici bukvalno oteti od investitora, ali i da su žrtvama otimali automobile. Prema prikupljenim dokazima, Zdravko Radojević je ubijen da bi od njega oteli šest luksuznih automobila, čija je vrijednost nekoliko stotina hiljada eura", otkriva on za Kurir.

Vjeruje se da osumnjičeni poslovima nesmetano upravljaju i iz zatvora.