Region

"KOMADANJE SRBIJE JE U REDU, ALI UJEDINJENJE NE!" Vulin o "non pejper" i mijenjanju granica na Balkanu

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ministar unutrašnjih poslova Srbije o gorućoj temi na Balkanu.

Izvor: Printscreen/Pink TV

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin pričao je o takozvanom "non pejperu", odnosno mapi i dokumentu o rešenjima na Balkanu koji je iskrsao i gdje je predloženo da Republika Srpska postane dio Srbije. Navodno, "non pejper" je napravio Janez Janša, premijer Slovenije, iako je on sam to demantovao.

"Zaista ne znam da to postoji, niti sam ga vidio. Edi Rama ga je vidio? To je onaj što se botoksira, a ostaće zapamćen u istoriji po šarenim čarapama, a ne nekoj dobroj ideji", rekao je Vulin u emisiji "Hit tvit" i dodao:

"Kada se komada Srbija to je potpuno u redu, a kada postoji ideja da se Srbi ujedine, to je neprihvatljivo. Kako može Evropska unija da kaže da li da se Srbi ujedine ili ne. Oni nas na Balkanu doživljavaju kao neke igračke i lutke. Oni koji misle da nam EU želi dobro, grdno se varaju, ne želi nam nikakvo dobro. Ne razumijem zašto su granice nepromjenljive i zašto se Srbi ne bi ujedinili. Otimanje Kosova je u redu, a ovo ne.Srbi treba da imaju jedinstvenu državu i red bi bio da se to već jednom riješi. Ovo je moje mišljenje. Ko je taj ko kaže promjena granica je zločin. Zašto devedesetih nije bila, a sada jeste zločin."

Oglasio se i povodom stavova takozvanih "autošovinista".

"Ti ljudi su pomislili da je ovo nešto dobro za Srbe i čim je dobro za Srbe, to se mora spriječiti. Odmah se uključe da kažu da je to strašno. Republika Srpska mora ostati u punom Dejtonskom mandatu", zaključio je on.

U emisji je gostovao i Vojislav Šešelj, koji je na ovu temu rekao:

"Ovo je pusten probni balon, koji proizvodi efekte. Pustio ga je neko moćan, da bi bilježio sve reakcije. Onda se pravi analiza i proučava se dalje. Dejtonski sporazum je bio koristan da se postigne mir, i razoružaju sve tri strane. Gdje bi cijepali Republiku Srpsku – na području Brčkog. To je ono što je za Srbe veoma opasno. Nedopustivo je da se rešavanjem krize u BiH miješa sa kosovskim pitanjem."

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je u subotu rekao da nikada nije vidio pomenuti plan.

"Nisam vidio nikakvu mapu, nikakav plan. Nisam neko ko će lažno da optuži i nekoga poput slovenačkog premijera Janše, a da nešto nisam vidio. On je veoma otvoren čovjek, imali smo potpuno drugačije stavove povodom svih pitanja devedesetih godina. Ali, on je čovjek koji je iskusan političar i koji je imao tešku karijeru. Iz svega je izašao kao neko ko ima lično dostojanstvo i ko poštuje svoje stavove. Ali, ja bilo kakve mape i planove nisam vidio. Ne mogu ništa da mu kažem, ništa da mu zamjerim ili ga pohvalim, jer ništa nisam vidio. Ne znam gdje su i kako su vidjeli to neki drugi", istakao je Vučić.