Nedavno napunila 109 godina

PREMINULA NAJSTARIJA ŽENA U SRBIJI: Preživjela oba svjetska rata, vježbala čak i posle 100. godine!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Baka Nada preminula u 109. godini života

Izvor: Youtube/screenshot/RTS

Najstarija žena u Srbiji, Nadežda Pavlović Nada, preminula je prošle noći u Beogradu. Do poslednjeg dana svog života ostala je nasmijana, kažu oni koji su je poznavali.

Poslednjih nekoliko godina nije mogla da izlazi, ali joj je kuća uvijek, kako kažu oni koji su provodili vrijeme s njom, uvijek mirisala na mladost, ljepotu i pozitivnu energiju.

Inače, Nada je početkom godine proslavila 109. rođendan. Rođena je u Kraljevini Srbiji, promijenila je osam država, preživjela dva svjetska rata, od malih nogu se bavila sportom, drugovala sa čuvenom Desankom Maksimović, a poslednje četiri i po decenije se skrasila u centru Beograda, odnosno na Vračaru.

Decenijama je baka Nada ustajala u 6.00, a na počinak odlazila u 21.00. Dan je počinjala osvježenjem i doručkom, uz obaveznu popodnevnu dremku, a zatim gledanje televizije ili primanje posjete do vremena za spavanje.

O ishrani nikada nije vodila računa, uvijek je voljela da uživa u slanim i slatkim specijalitetima. Nije pušila i pila, kako je rekla, jedino je prije šest godina zaradila povredu kuka, a imala je probleme s visokim pritiskom.

Od malih nogu se pridružila sokolskom društvu, a ljubav prema atletici i gimnastici njegovala je čitavog života. Vježbanje je nastavila čak i u drugom vijeku svog života, pa je uzimala oklagiju za vježbanje i strunjaču za pod.

Do prije par godina najstarija Beograđanka je skoro svakodnevno vozila sobni bicikl, ali doktorka joj je zabranila zbog površinskih kapilara i masnog tkiva. Često bi zaboravila na vrijeme, pa je vozila i preko 30 minuta.

Baka Nada je duže od četiri decenije bila u zasluženoj penziji, a nekada je radila kao nastavnica njemačkog i srpskog jezika, pa ne čudi njena strast prema čitanju i književnosti.

Baka Nadežda je iza sebe ostavila unučiće i praunučiće, koji žive po Srbiji ili u inostranstvu, a sa njima je najviše bila u kontaktu putem Vibera, mada nikad nije krila da voli da koristi tablet.

Pored čitanja, baka Nadežda je bila i ljubitelj muzike. Od muzike je najviše voljela da sluša klasiku, a na repertoaru su bili Bočeli, Pavaroti, Marija Kalas.