Region

DRAMA U ZABELI! Radomir Marković za dlaku izbjegao smrt dok su zatvorenici spavali!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Radomir Marković (74), bivši šef Državne bezbjednosti, kome se ponovo sudi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, za dlaku je izbjegao smrt i to na godišnjicu likvidacije.

Izvor: Printscreen/Youtube/AP Archive

Dok su svi zatvorenici spavali, u požarevačkom zatvoru Zabela tokom noći je izbio požar i to baš u dijelu u kome je smješten Marković.

Marković je osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo četvorice funkcionera Srpskog pokreta obnove 1999. na Ibarskoj magistrali, kao i za pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000.

S još trojicom pripadnika tadašnje DB optužen je za ubistvo novinara i vlasnika “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. Godine, ali to je suđenje prošle godine počelo ispočetka.

Prije četiri dana, na godišnjicu ubistva, prijatelji i kolege Slavka Ćuruvije su mu odali počast na mjestu zločina, u Svetogorskoj ulici u Beogradu, ispred zgrade u kojoj je živio.

Iste večeri, u zloglasnom sedmom paviljonu u kojem je smješten Marković odigravala se prava drama.

“Tokom noći, dok su svi spavali, odjednom je iz podrumskih prostorija počeo da se širi gust dim. Zatvorski čuvari su najprije uočili da se zapalila razvodna kutija s osiguračima, koja se potpuno istopila! Kako je kasnije utvrđeno, kratak spoj, a potom i požar izazvali su kablovi koji vode od ogromnog bojlera od 300 litara”, kaže izvor lisa Alo.

Prema pisanju medija, Radomir Marković u zatvoru je zadužen za garderobu i posteljinu robijaša.

On je zadužen da u glavnom magacinu popisuje ćebad, sredstva za higijenu i druge stvari koje zatvorenici duže.

Prije nego što je obavljao posao magacionera, Marković je u zatvoru nadzirao sistem kanalizacije, odnosno kontrolisao otpadne vode unutar zidina zatvora.