Region

DRAMA U ZABELI! BIVŠI ŠEF DRŽAVNE BEZBJEDNOSTI SRBIJE JEDVA PREŽIVIO KORONU: Porodica strahovala za njegov život!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Nekadašnji šef Državne bezbjednosti u vrijeme Slobodana Miloševića osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

Radomir Marković
Izvor: Screenshot/Radomir Marković

Bivši šef Državne bezbjednosti Srbije, Radomir Marković (74), nalazi se u Zabeli gdje izdržava kaznu zatvora od 40 godina. Marković je bio zaražen korona virusom, a kako pojedini beogradski mediji tvrde navodno je zamalo preminuo zbog te zaraze.

Radomir Marković prije tri mjeseca navodno nije mogao da stane na noge, a njegovi najbliži su strahovali za njegov život.  

"Rade je prje tri mjeseca preležao koronu. Bio je u izolaciji strogo čuvanog Sedmog pavijona, a supruga Ivančica mu je slala pakete i brinula za njega. Bilo mu je mnogo loše, nije mogao ni da stoji. Teško je sve podnio, pa se njegova porodica plašila da ne umre s obzirom na godine koje ima", tvrdi izvor iz požarevačkog zatvora.

Prema tvrdnjama izvora, Radomiru Markoviću su 2015. godine na VMA operisane dvije tumorozne mase na glavi, na čelu i tjemenu. Tada mu je, posle njihovog uklanjanja, s ruke skinuta koža i presađena na operisana mjesta. Izvor kaže da je bivši šef Državne bezbjednosti ipak prebrodio težak period i da se sada osjeća dobro.

 "Vratio se poslu magacionera, u kojem vodi računa o garderobi i posteljini robijaša. On je u glavnom magacinu zadužen da popisuje ćebad, sredstva za higijenu, kao i lične stvari zatvorenika, koje im nisu uvijek potrebne. U paviljonu ima oko 150 zatvorenika, pa tako i u magacinu ima dosta posla", rekao je izvor iz zatvora.

Inače, prije nego što je obavljao posao magacionera, Radomir Marković je u zatvoru nadzirao sistem kanalizacije. Naime, on je kontrolisao otpadne vode unutar zidina zatvora.

Bivši šef Državne bezbjednosti osuđen je na 40 godina zatvora za ubistvo četvorice funkcionera Srpskog pokreta obnove 1999. na Ibarskoj magistrali, kao i za pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000.

Sem pomenutih zločina, Marković je proglašen krivim i za umiješanost u otmicu i ubistvo Ivana Stambolića. Sa još trojicom pripadnika Državne bezbjednosti optužen je za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, ali je to suđenje počelo ispočetka.

Radomir Marković je uhapšen 23. februara 2001. godine, a prvih šest i po mjeseci proveo je u samici Centralnog zatvora. Na suđenjima je tvrdio da u zločinima nije učestvovao, niti da je imao saznanja o tome u vrijeme kada su se dogodila.