detaljan spisak

10 NOĆENJA U DUBROVNIKU ZA 300 EURA: Šarolike cijene ljetovanja u Hrvatskoj, evo koliko će koštati kafa na plaži

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Cijene smještaja variraju od lokacije koju odaberete na jadranskoj obali, kao i od vrste smještaja i broja "zvjezdica".

Izvor: MONDO-Mladen Stojović

Naši građani mogu da uđu u Hrvatsku bez negativnog PCR testa u slučaju da su vakcinisani sa obje doze vakcine, uključujući i rusku i kinesku vakcinu, da su preležali kovid 19 u poslednjih 6 mjeseci, ili da imaju urađen brzi antigenski test priznat u EU.

Potrebno je istaći i da za prelazak granice potrebno da istekne obavezan rok od 14 dana nakon druge doze vakcine, jer se prema riječima Krunoslava Capaka, direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tada razvija maksimalan imunitet. Kad se sve to "sabere", a istovremeno uzmu u obzir najave da u Hrvatskoj ne treba očekivati veće cijene nego prošle, korona godine, ova susjedna zemlja vrlo lako bi mogla da bude jedna od poželjnih destinacija za ljetovanje.

Cijene smeštaja na nivou 2020. godine

O uspješnosti ovogodišnje sezone u Hrvatskoj, iz industrije turizma, su kako kažu optimistični. Očekuje se da cijene budu na nivou prošle godine, što je svakako niže jer je 2019. godine turizam u Hrvatskoj radio punom parom. Što se tiče cijene smještaja, one variraju kako od lokacije koju odaberete na jadranskoj obali, do vrste smještaja i broja "zvjezdica".

Tako se cijene smeštaja u hotelima na sjeveru hrvatske obale kreću 36 eura do 165 eura za noćenje po osobi, i to u Rovinju od 40 do 165 eura, u Opatiji između 85 i 115, Poreču od 36 do 85, Lošinju od 70 do 150 i Puli od 67 do 79 eura.

Na jugu, od turista se očekuje da plate od 30 do 100 eura za noćenje u Dubrovniku i oko 40 eura u Makarskoj.

Što se tiče privatnog smještaja teško da se može naći od otprilike 20-ak eura za sobu ili studio apartman. Sa druge strane za veće apartmane, sa boljom lokacijom cijene idu i preko 70 eura za noćenje.

Ostali troškovi

Za jedan obrok na hrvatskom primorju, prema podacima dostupnim na internetu, potrebno je izdvojiti u prosjeku 8 eura, s' tim što ako želite da sjednete u neki pristojan restoran morate da očekujete da će cijene biti znatno više, od 26 eura za ručak pa na gore.

Što se tiče cijena pića one variraju u zavisnosti od lokacije. Tako se cijena kafe kreće između 1 i 4 eura. Pivo će vas koštati između 1,5 i 6,5 eura, u kafićima i restoranima, ili upola jeftinije u radnjama. Vino košta u prosjeku oko 6 eura.

Ostale namirnice, voće, povrće itd. su skuplje oko 60 odsto u poređenju sa cijenama u Crnoj Gori.

Tagovi