Region

NENAD MILIĆ, IAB Serbia: „Influencer marketing može donijeti i do 5 puta veći ROI nego drugi mehanizmi"

Autori Jovana Raičević advertiser-serbia

Direktor Interactive Advertising Bureau (IAB Serbia), Nenad Milić govori o predstojećoj Webiz konferenciji kao i o panelu koji će moderirati na temu influenser marketinga, piše Advetiser Serbia.

Nenad Milić, IAB Srbija
Izvor: MONDO / IAB Srbija

8. i 9. aprila će biti održana virtuelna Webiz konferencija putem live video stream-a. Kada je riječ o tome koji je cilj konferencije, koja je glavna tema, ko su učesnici, koje su pojedinačne teme, u čemu je specifičnost ovogodišnje konferencije, Milić za Advetiser Serbia kaže:

"Čitavu konferenciju obiejžiće više Webiz formata, od panel diskusija, do predavanja i intervjua, a koji će se fokusirati na glavne oblasti poslovanja 21. vijeka. Centralna tema je “Innovation & Women Empowerment” oko koje će se okupiti relevantni predstavnici, prevashodno šire digitalne zajednice, koji će se potruditi da prikažu aktuelnu situaciju i trendove na tom polju."

Budući da je tema rodne ravnopravnosti aktuelnija više nego ikad, razgovaraće se o profesionalnom razvoju žena u različitim sferama poslovanja koje su naročito usmjerene na upotrebu digitalnih tehnologija i komunikacija, ističe Advertiser Serbia.

Na predstojećoj Webiz konferenciji Milić će moderirati panel zanimljivog naziva: “Influenseri i mali biznisi: Kako influencer marketing može pomoći malim biznisima da povećaju prodaju? Ko su učesnici panela? Šta se očekuje od samog panela, a šta može da očekuje publika?

"Pripalo mi je zadovoljstvo ali ujedno mi je ukazano i veliko povjrenje da moderiram panel koji će nastojati da sagleda na koji način bi influence marketing trebalo da se koristi u cilju izgradnje jednog brenda, a posebno malih biznisa ili onih koji su tek u početku svog razvoja. Različiti sadržaji influensera su, kroz upotrebu videa i drugih formata, preplavili sve najrelevantnije društvene mreže. Iz godine u godinu lista kreatora je sve duža i duža, a formati i produkcija su sve kompleksniji", kazao je Milić.

 Dok se brendovi i tradicionalni mediji trude da ostanu relevantni u ovom moru sadržaja, influenseri svakodnevno objavljuju originalni sadržaj koji, čini se, ima izuzetno veliki doseg prema krajnim korisnicima, naglašava Advertiser Serbia.

Djeluje da je osmisliti i proizvesti kvalitetan sadržaj u 2021. godini postalo lakše nego ikada, ali šta zapravo čini dobar sadržaj koji može pomoći izgradnji brend imidža, pospešiti prodaju nekog proizvoda i podići svest o njemu? Na panelu ćemo diskutovati sa kreatorkama autentičnog sadržaja na digitalnim platformama i vlasnikom brenda o tome kako mali biznisi mogu da na pravi način upotrebe influencer marketing da bi se kreirao uspješan brend.

"Razvoj digitalnih tehnologija i ekspanzija digitalnih platformi je doprinijela tome da svaki pojedinac ima prostora da plasira svoj sadržaj i da bude svojevrstan medij, lakše i brže nego ikada prije. Shodno tome, influencer marketing je jedan od vidova digitalnog oglašavanja, koji je usko povezan sa korisnicima, naročito u onom emotivnom smislu, gdje se oni u mnogim slučajevima identifikuju sa ljudima koje prate na svojim društvenim mrežama. Zbog te tzv. lične povezanosti korisnika sa influenserom, nastale su velike mogućnosti za saradnju brendova sa influenserima i dalju izgradnju njihovog imidža", navodi Milić za Advertiser Serbia i dodao:

"Smatram da se danas brendovi, zarad brzih rezultata i dosega, možda i suviše lako odlučuju za saradnju sa influenserima bez prethodne adekvatne provjere, koliko je određeni sadržaj koji propagiraju njihovi saradnici u skladu sa brend imidžom koje kompanije teže da projektuju.

Svjedoci smo, nažalost, brojnih slučajeva, kada se nekom brendu zapravo obilo o glavu što se opredijelio za saradnju sa nekim influenserom, jer su mu parametri za saradnju bili isključivo broj pratilaca i popularnost nekog pojedinca.

Na pitanje oje oblasti privrede su najzainteresovanije za angažovanje influensera, koji tipovi roba i usluga su u ovom trenutku vodeći u pogledu njihovog angažovanja, ali i  kojim oblastima je angažovanje influensera najisplativije, odnosno ima najviši ROI, Milić kaže:

"Prema nekim relevantnim međunarodnim istraživanjima, influencer marketing u mnogim slučajevima može donijeti i do 5 puta veći ROI nego u odnosu na druge mehanizme digitalnog oglašavanja. Pojedine organizacije procenjuju da je ROI daleko veći (oko 10 puta). Zbog toga, gotovo sve oblasti privrede nisu ostale „imune“ na saradnju u ovoj oblasti i samo je pitanje koliko je budžeta na konkretnim projektima izdvojeno. Po mom mišljenju, veličina budžeta nije jedini determinišući faktor kada je u pitanju ROI za pojedini brend, jer ukoliko se budžet racionalno uloži, on može imati daleko veći efekat nego ukoliko se ulaže tamo gdje je to popularno. Kada kažem ovo, mislim da ulazak u saradnju sa tzv. mikro ili nano influenserima ima više potencijala za kreiranje rezultata ukoliko su ti influenseri u toj niši u kojoj brend želi da se pozicionira."

Možete li našim čitaocima da preporučite neke studije i publikacije koje se tiču čitave te oblasti vezano za influensere, a koje su bogate informacijama o efikasnosti influenser marketinga?

"Sestrinske organizacije naše organizacije, IAB US i IAB Europe su radile mnoge studije i publikacije na ovu temu i mi redovno naše članstvo i zajednicu o tome izvještavamo. Isto tako, mnoge od njih su dostupne i široj javnosti i mogu se naći na njihovim sajtovima.

Da li na rad influensera u Srbiji utiče činjenica da je država krenula u oporezivanje frilensera, čak i retroaktivno, Milić kaže:

"Mislim da na influensere neće toliko uticati aktuelni pokušaji oporezivanja frilensera, budući da većina naših influensera plasira svoj sadržaj na lokalnom nivou dok su frilenseri usmjereni na saradnju sa inostranim tržištima.", jasan je on i dodaje:

"Generalno, što se digitala tiče, zakonska regulativa u Srbiji nedostaje i za mnogo bitnija i kompleksnija pitanja od influencer marketinga.

Čitava industrija digitalnog oglašavanja potpada pod krovni Zakon o oglašavanju Srbije i, nažalost, taj zakon obuhvata tek neke osnovne segmente digitalnog oglašavanja, tako da smo daleko od mogućnosti da se pitanje influencer marketinga na neki način institucionalizuje.

Ono što je, pak, praksa u mnogim zapadnim zemljama je da se prave određeni Kodeksi ponašanja za influensere, koji bivaju usvojeni od strane strukovnih udruženja i relevantnih stejkholdera u industriju i koji na taj način propisuju ono što bi bilo odgovarajuće i ispravno ponašanje ljudi u toj branši. U tom kontekstu, IAB Serbia planira otvaranje diskusije o potrebi usvajanja jednog takvog dokumenta u Srbiji u predstojećem periodu."

Da je kojim slučajem influenser, koja 3 brenda biste najradije promoviso, Nenad ističe:

"Ne bih sada imenovao ni jedan poseban brend ali mogu da dam neke smjernice kakvi bi to brendovi potencijalno bili.
Promovisao bih brendove koje lično koristim i za koje mogu da na osnovu sopstvenog iskustva „stanem“ iza njih. Isto tako, taj brend bi morao da bude u skladu sa mojom nekom nišom i sadržajem koji plasiram na digitalnim kanalima kako on ne bi odudarao od moje komunikacije i stavova koje zastupam.

"Mislim da je Webiz konferencija svojim programom i sadržajem već sasvim dovoljan razlog da neko, ko se direktno ili indirektno bavi širokim spektrom gorepomenutih tema, proprati i online prisustvuje ovom izuzetno zanimljivom dvodnevnom događaju.", zaključio je Milić za Advertiser Serbia.

Tagovi