Region

ČLAN ZEMUNSKOG KLANA NEGODOVAO NA SUĐENJU: Dovezen iz Zabele u Beograd u pratnji dvije marice!

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir

Bivši pripadnik zemunskog klana Miloš Simović, koji je optužen da je pokušao da ubije prijatelja Sretka Kalinića, kratko je izjavio pred Višim sudom u Beogradu da nije kriv i da nema od čega da se brani.

Izvor: MONDO/Sandra Krstanovic

Član ozloglašenog zemunskog klana Miloš Simović danas je na sudu negirao da je 2010. godine u Hrvatskoj pokušao da ubije svog saradnika, surovog ubicu Sretka Kalinića. Suđenje je počelo danas a, obojica su u zatvoru gdje služe kazne na koje su kao članovi zemunskog klana osuđeni zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića i drugih zločina.

Tokom izlaganja, koje je trajalo kratko, on je zamolio i da ga više ne dovode iz požarevačkog zatvora Zabela, u kom služi maksimalnu kaznu, jer mu je to, kako je rekao, stresno.

Nezadovoljan

"Razumio sam optužnicu, nisam kriv. Neću da iznosim odbranu, nemam od čega da se branim. Na tužilaštvu i oštećenom je da dokazuju moju krivicu", kratko se izjasnio Simović o događaju na jezeru Rakitje, kada je prema navodima optužnice ispalio hice u stomak i grudi Kaliniću.

Simović je bio nezadovoljan i zbog toga što iz zatvora u kom takođe služi maksimalnu kaznu zbog brojnih zločina "zemunaca", ali i ubistva premijera Zorana Đinđića, nije doveden i Kalinić. Inače, sudija je obavijestio prisutne da Kalinić, koji ima status oštećenog, nije prebačen u zgradu Specijalnog suda u Beogradu jer mu je advokat Slavko Petrić hospitalizovan, a Kalinić na pitanja želi da odgovara samo u njegovom prisustvu.

"Je l' neophodno da on ima advokata? Ovako u nedogled može da se odlaže. Zamolio bih vas, ako na sledeće suđenje ne dovodu oštećenog, da ne dovode ni mene džabe. Dug je put, veliki trošak, a meni je ovo mnogo stresno. Postoji drugi način, saslušanje video-linkom", predložio je Simović sudskom vijeću, ali je nastavak suđenja, kada bi bivši prijatelji trebalo da se sretnu oči u oči, zakazan za 24. maj.

Zatvorsko odijelo

Iz bezbjednosnih razloga, s obzirom na to da je riječ o bivšim pripadnicima zloglasnog zemunskog klana, suđenje će se i toga dana održati u zgradi Specijalnog suda. Inače, Miloš Simović je iz Požarevca u Beograd prebačen u pratnji Žandarmerije, a u koloni su išle čak dvije marice, kako se ne bi znalo u kojoj je on.

Bivši pripadnik zemunskog klana u sudnicu je doveden u pratnji četvorice zatvorskih stražara, obučen u sivo zatvorsko odijelo, znatno mršaviji nego kada je uhapšen 2010, a u međuvremenu je potpuno osijedeo.

"Jedino što se kod mene promijenilo jeste to što mi je sin postao punoljetan, a majka preminula", obavijestio je sud o promjenama u svojim podacima. U publici nije bilo nikoga od članova njegove porodice.

Posvađali se tokom roštiljanja

Miloš Simović i Sretko Kalinić, koji u zatvoru služe maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, od 2003. do 2010. navodno su se zajedno skrivali od srpskog pravosuđa. Kako se sumnja, u Zagrebu su boravili pod lažnim imenima, sve do 2010, kada je tokom roštiljanja na jezeru Rakitje Simović zapucao na Kalinića, u njega ispalio dva hica, a potom pobjegao.

Kalinić je teško ranjen završio u bolnici, gdje je operisan, a potom i uhapšen pošto je hrvatskim policajcima navodno odmah priznao ko je. Simović je uhapšen dva dana kasnije, kada je ilegalno pokušao da pređe u Srbiju. Policija ga je zatekla mokrog kako izlazi iz Dunava.

Tagovi