Region

"PREDLAGAO SAM ČEDINU OTMICU": Slobin šef obezbeđenja otkrio - poslali su ga da pregovara jer im je bio nebitan!

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir

Siniša Vučinić, šef obezbeđenja bivšeg predsednika SRJ, otkrio šta se dešavalo u Vili Mir marta 2001, uoči hapšenja Slobodana Miloševića.

Izvor: ATA Images

Čedomir Jovanović, koga je tokom dramatičnih događaja krajem marta 2001. DOS poslao da sa Slobodanom Miloševićem pregovara o njegovoj predaji, mogao je navodno da postane zatočenik Vile Mir.

O tome svedoči tadašnji šef obezbeđenja bivšeg predsednika Siniša Vučinić, koji je otkrio da je upravo on Miloševiću predložio otmicu Jovanovića.

"To se desilo između prvog i drugog Čedinog dolaska u vilu. Taj drugi put doneo je pečat Vlade Srbije, onako u kesici, u džepu. Dok smo čekali da se vrati, razgovarao sam sa Slobom. On mi nije dao da ih napadnemo, pa mi je rekao 'Dobro, imaš li ti neki drugi predlog, osim da se bijemo?' Ja sam mu odgovorio: 'Predsedniče, dajte da uzmemo Čedu za taoca, neka živi sa nama ovako bez struje i vode, da oseti šta nam rade. Pa vi ćete biti talac njihovog dogovora sa Strejt departmentom za pare koje su uzeli da vas isporuče Hagu.' Međutim, on je odmah rekao: 'Ne dolazi u obzir! Pobogu, čoveče, daj da idemo mirnim putem', ispričao je Vučinić.

On tvrdi da nije planirao da vezuje Jovanovića i da ga maltretira, već da njegovim zadržavanjem unutar vile kupi vreme.

"Mogli smo da ga zadržimo i bez vezivanja i nasilja, imali smo vrata, ključ i nema napolje. Video sam da je đavo odneo šalu. Plan mi je bio da oni ne krenu odmah sa upadom i hapšenjem, jer sam računao da će se Koštunica okuražiti, vojska takođe, da će ispred vile u jednom trenutku doći bar 80.000 ljudi, i to bi bilo sve drugačije.

Jedan visokopozicionirani funkcioner DOS-a mi je dostavljao informacije i sve sam znao. Oni su Čedu poslali na pregovore jer je bio potpuno nebitan, žrtvovali su ga. Možda su i oni procenili da je moguće da dođe do talačke situacije". izjavio je Vučinić.

Čedomir Jovanović, koji je tada bio šef poslaničke grupe DOS, nije komentarisao njegove navode, a Miloševićev advokat Toma Fila, koji je još jedan od aktera pomenutih pregovora, kaže da pred njim niko nije pominjao otmicu.