Region

"SLOBA NIJE ŽELEO ŽRTVE, SPREČEN JE MASAKR": Ivković otkrio na koji način je Čeda Jovanović ušao u Vilu Mir

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Branislav Ivković, nekadašnji visoki funkcioner SPS-a, bio je u trenucima hapšenja uz porodicu Milošević u Vili Mir, te otkrio neke od detalja koji su se tada dogodili.

Izvor: TV Prva/screenshot

Ivković je ispričao kako su izgledali poslednji momenti među članovima Miloševićeve porodice u vili, ali i prvi dani Slobe Miloševića u zatvoru.

"Mene je Slobodan pozvao telefonom oko 4 popodne, rekao mi je da se ispred nalazi sedam džipova i nekoliko saniteta. Nakon toga sam otišao do radikala i oni su me podržali u toj nameri da javim svima. Ubrzo sam pozvao građane da dođu ispred vile. 

Niko nije znao šta se događa. Ni Milošević nije zaista znao šta se događa. Pavković je tad obećao da neće biti izručenja. Nisam bio upućen da postoji bilo kakav plan", rekao je Ivković za na TV "Prva".

Na pitanje ko je pustio Čedomira Jovanovića u vilu, Ivković je otkrio da je situacija u tom trenutku bila veoma haotična.

"Ja to ne znam, tokom mog razgovora sa čovekom ispred kapije, u tom momentu u moj razgovor sa njim se uključuje i Čeda. Nisam ga ja uveo. Našli smo se na Topčidarskoj zvezdi. Prešao sam iz mog u njegov auto. Hteli su da ga uhapse bez potpisa. Bio sam protiv toga. 

Posle razgovora sam otišao u vilu. Tada smo se Sloba i ja dogovorili oko svega. Dao mi je saglasnost da uđe i Čeda za mnom. Ja sam išao ispred njega, da moji ne bi pucali na njega, Legija je išao iza njega da njegovi ne bi pucali na Jovanovića. Čeda se u toj situaciji ponašao veoma racionalno i razumno. Slavica Đukić Dejanović, Bora Drakulić i ja prisustvovali smo prvom početku pregovora" otkrio je.

Predaja Miloševića 

"Slušam različite priče. Prvo, Slobodan nikada nije nosio pištolj. Bio je apsolutno smiren čovek. Oko 30  ljudi odanih porodici je bilo u viri jer su mislili da će NATO helikopterom da ga kidnapuje, to je odgovor na to zašto je pronađeno toliko oružja u vili.

Slobodan je bio miran, vladao je situacijom i  nije želeo da iko pogine. Mislim da je Zoran Đinđić je sve to vodio, Koštunica je imao stav da to ne sme da se uradi da je mimo ustava. Ne bih da ulazim, ali mislim da je celu priču vodio Zoran", rekao je on.

Ivković je istakao da je Legija  štitio Slobodana Miloševića.

"Cema mu je bio nadimak. Sloba ga je pitao šta da rade. Ledija je rekao 'Borićemo se', na šta je Milošević oštro odgovorio da ne da niko da pogine.

Kada su ga odvodili, Mira je bila izuzetno mirna i staložena. Takva je, čini mi se, bila stalno. Marija je bila veoma neraspoložena, ona je Slobu bezgranično volela, nije mogla da se pomiri sa tim da joj tatu odvode u zatvor", rekao je Ivković.

Kaže da su tokom pregovora prihvaćena tri zahteva, da je Milošević rekao kako nema one garancije da neće biti isporučen nijednom međunarodnom sudu.

Posle toga Jovanović je pozvao Đinđića i on mu je rekao da rukom dopiše taj zahtev, iz Vlade su poslali pečat i to je naknadno verifikovano.

"Milošević je prihvatio tu Jovanovićevu garanciju i pristao je da se preda", izjavio je on.

Kazao je da je to bila "surova i teška istina za Slobodana Miloševića, ali da je on bio svestan situacije u kojoj se nalazio i činio je sve da spase ljude oko sebe i narod oko rezidencije.

"Tačno je, pregovorima je sprečen masakr koji bi bio i te kakva crna mrlja u istoriji Srbije", poručio je Ivković.

Prvi dani u zatvoru

"Milošević je bio veoma organizovan čovek. Kada se pakovao pred odlazak u zatvor u koferu je poneo bar 20 knjiga. Od mene je dobijao informcije i šaptao mi na uvo jer je znao da nas snimao. Predlagao je da se borimo i da organizujemo mitinge. Posećivao sam ga tri puta nedeljno. Kada su neki počeli da govore 'Bane, Bane', umesto 'Slobo', tada je počeo sunovrat u našem odnosu", otkrio je Ivković.