Region

GOVORILA SAM MU "NE" SVE DOK SAM IMALA SNAGE: Danijela do DETALJA opisala silovanje - Posle 4 dana smo igrali predstavu!

Autor Dragana Tomašević

Glumica Danijela Štajnfeld optužila je glumca Branisalava Lečića za silovanje, nakon rada na zajedničkom projektu

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/YouTube/Hold me right Film/screenshot

Danijela Štajnfeld je prije nekoliko mjeseci zapanjila javnost kada je otkrila da ju je "silovao moćnik iz filmske industrije", kojem je tek danas otkrila ime. Glumica je  krajem prošle nedjelje doputovala iz Njujorka i dala izjavu tužilaštvu, a za silovanje optužila kolegu Branislava Lečića.

U izjavi tužilaštvu opisala je sve do detalja, a u opširnoj ispovijesti pred kamerama "Insajdera" glumica je opisala sam događaj koji se odigrao u maju 2012.

"Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u maju 2012. godine. Posle četiri dana igrali smo predstavu. Bila sam u šoku. Htjela sam odmah da zovem policiju, ali sam razmišljala šta će se desiti. Morate da razumijete to stanje", rekla je Danijela i nastavila:

"Ja sam govorila ‘ne’ neprestano, dok god sam mogla", ispričala je Danijela.

Glumica je u razgovoru odgovorila na brojna pitanja pa i zašto nije odmah sve prijavila, zašto je odbijala da otkrije njegovo ime, ali i zašto je na kraju odlučila da to ipak uradi.

"Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina. U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumjela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti".

U međuvremenu je objavljeno da će Branislav Lečić ići na poligraf.

Mediji su prenijeli i da su ga u vezi sa snimkom na kojem se prepoznaje njegov glas i na kojem se ne negira događaj kontaktirali ugledni mediji iz inostranstva kojima je Lečić rekao da je sporni snimak "proba nekog komada", da je on "samo glumio" i da će, ukoliko snimak bude objelodanjen, tražiti da bude ispitan na poligrafu.

Danijela Štajnfeld kaže da je "to laž i da bi voljela da joj neko pokaže bilo koju predstavu ili film u kojem postoje takve replike".

Glumica je otkrila i da je 40 dana nakon traumatičnog događaja otišla u Ameriku s namjerom da sve zaboravi, "ali tada su počeli psihički problemi". Priznala je da je pomišljala i na samoubistvo. Ljekari su joj dijagnostifikovali postraumatski sindrom – jasan i mjerljiv dokaz da je traumu preživjela.

"Ja sam se liječila od posttraumatskog stresnog poremećaja jedno dvije godine. Ja u to vrijeme nisam mogla da funkcionišem normalno kao osoba, da se osjećam sigurno. Bila sam uglavnom zatvorena. Ako bi bio neko ko bi me podsjetio na njega u bilo kom smislu, meni bi počela teškoća sa disanjem i mogla sam da dobijem panične napade", priča Danijela u intervjuu.

Tužilaštvu je dostavila i medicinsku dokumentaciju, odnosno dokaz da se godinama u Americi liječila od postraumatskog sindroma.

Da bi i sama razumjela šta joj se desilo snima dokumentarni film "Zaceli me" u kom razgovara sa brojnim žrtvama silovanja, ali i sa silovateljima. Željela je da prikaže monstruoznost njihovog razmišljanja. Iako to u početku nije bio plan, na kraju je u film uvrstila i svoju ličnu ispovijest.

Tužilaštvu je nedavno dostavila i originalni snimak razgovora sa Branislavom Lečićem koji je snimila nekoliko godina kasnije.

Poslušajte snimak razgovora:

Danijela Štajnfeld razgovor s Lečićem
Izvor: YouTube/Insajder Video