Region

NOVE MJERE U SRBIJI! "Katanac" za ugostiteljske objekte i tržne centre, a evo ko će sve moći da radi!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Od danas na snazi nove mJere Kriznog štaba povodom suzbijanja širenja korona virusa u Srbiji.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Goran Sivački

Od 6 časova jutros zbog opasnosti širenja zarazne bolesti ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi kao i tržni centri.

Svi objekti koji su namenjeni prodaji hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 sat, a svi ostali objekti do 20 časova, po sljedećim uslovima.

Svi objekti koji budu otvoreni moraju da obezbijede poštovanje mjere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posjetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gdje mora biti obezbijeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi.

Ovo znači da ukoliko prodavnica ili na primjer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba. Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centar od 160 kvadratnih metara ne smije boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor).

Od danas će u Srbiji biti pojačan i inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mjere – dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u datom objektu.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića, a dostava se može vršiti 24 sata dnevno.

Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.