Zloupotreba

DIJANINA I PAPIĆEVA EKIPA IMALA ČAK TRI TAJNE LOKACIJE ZA PRISLUŠKIVANJE! Skrivene sobe u SIV 1 i još 2 lokacije!

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir

Pored glavne tajne sobe u SIV 1, postojale su još najmanje dvije kancelarije iz kojih su vršili nezakonite radnje

Izvor: beta/printscreen

Pored kancelarije u SIV 1, u kojoj se obavljalo nezakonito prisluškivanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a u koju su mogli da uđu samo ljudi od povjerenja bivše državne sekretarke u MUP Srbije Dijane Hrkalović i uhapšenog zamjenika načelnika SBPOK Gorana Papića, postojala su najmanje još dva mjesta s kojih se vršilo prisluškivanje, saznaje Kurir.

Mreža

Na tim mjestima je, pored praćenja telefonskih razgovora, korišćen i informacioni sistem MUP.

- U SIV 1 je bila glavna operativna kancelarija za tajni rad i u nju su mogli da uđu samo Hrkalovićkini saradnici, i to uz korišćenje posebne ključ-kartice. To nije sve. Postojale su još dvije kancelarije na dva različita mjesta, a u kojima su se radile i provjere. Odabrane osobe su imale pristup svemu tome, kao i pristup provjerama kroz informacioni sistem MUP. To znači da su oni vršili provjere svih lica kojih su htjeli, njihove adrese, da li su vršili promjenu adrese, da li su protiv njih podnijete krivične prijave, da li su za njima izdate potjernice, da li su i kada su prelazili granicu, doslovno sve za šta je nadležan MUP, i to su koristili u svrhe u koje su oni željeli - kaže naš izvor.

Spremali prevrat

Ljuban Karan, bivši oficir Kontraobavještajne službe, kaže za Kurir da mu ovakvi postupci liče na organizovanu grupu koja je pripremala prevrat.

"I svakako da je bila u službi nekoga ko je ozbiljno namjeravao da ugrozi državu i predsjednika Aleksandra Vučića. To je skup okolnosti i ne radi se više samo o prisluškivanju. Prisluškivanje je pratilo kombinovanje metoda rada službe bezbjednosti, a to je praćenje, fotografisanje, korišćenje detaljnih provjera za određeno lice, i to nezakonito, bez adekvatnih odobrenja, kao što je po zakonu regulisano. Imali su kompletan sistem, kojim raspolaže država da bi uspješno vršila istrage i suzbijanje kriminala, a oni su obrnuli vektor i koristili ga protiv države", kaže Karan.