Region

Velja Nevolja ispumpavao pare iz Ministarstva kulture Srbije?!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir

Maja Gojković, ministarka kulture Srbije, istražiteljima predala dokumenta koja ukazuju na povezanost kriminalne grupe Veljka Belivuka s državnim funkcionerima Srbije u sektoru kulture.

velja nevolja
Izvor: Kurir/AP/Darko Vojinović

Ministarka kulture i informisanja Srbije, Maja Gojković, predala je istražnim organima dokumenta koja ukazuju na povezanost kriminalne grupe Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, s državnim funkcionerima Srbije iz oblasti kulture, piše Kurir.

Ministarka kulture i informisanja
Izvor: Kurir/ Beta/Ministarstvo kulture i informisanja

 Čist kriminal

Ona je istakla da je predala dva predmeta koja se odnose na vezu resornog ministarstva Srbije sa inkriminisanim licima i najavila da će predati i treći dokument, koji se tiče teške krađe u jednom beogradskom muzeju.

Ne znam da li treći predmet ima veze s tom grupom, ali vidim da se pojavljuju određene navijačke grupe za taj muzej i to treba istražiti. Ono što sam našla nije potpuno, ali je očigledno povezano s više strana i sa više nivoa vlasti - rekla je Gojkovićeva za televiziju K1.

Naglasila je da je riječ o čistom kriminalu, ali da ne može da govori o detaljima zbog toka istrage.

Istragom će biti utvrđeno na koji način je to rađeno i za koliko je ministarstvo Srbije eventualno oštećeno - kaže izvor upoznat sa slučajem.

Zbog toga je, kako saznaje Kurir, u policiji Srbije već saslušana direktorka jednih novina.

Ona je ispitivana zbog sumnje da je prala novac za Belivuka. Iz njenog stana inspektori su zaplijenili laptopove, telefone, bankarske kartice i cjelokupnu dokumentaciju njene firme - kaže izvor upoznat sa slučajem.

Ojadili i muzej

Prema riječima izvora Kurira, praćenjem finansijskih tokova Belivukovog klana utvrđeno je da je on prebacivao velike iznose na račune direktorke jednih novina. Za te uplate nije bilo realnog pokrića u poslovanju, što ukazuje da je Veljina prijateljica iz medija uzimala novac od kriminala i ubacivala ga u legalne tokove.

Prema nezvaničnim saznanjima Kurira, teška krađa umjetničkih djela, o kojoj Gojkovićeva juče nije htjela detaljno da govori, desila se u ljeto 2019. u Muzeju primenjene umjetnosti u Beogradu. Tada je noćni čuvar S. J. odnio umjetnine u vrijednosti od 300.000 eura. Provjerava se da li je S. J. povezan s grupom Velje Nevolje.

Uvidom u snimke s kamera utvrđeno je da je krađu tokom vikenda u večernjim satima, 28. jula i 4. avgusta 2019, počinio noćni čuvar angažovan preko agencije za obezbjeđenje, koja je posao obezbjeđivanja muzeja dobila preko tendera, u skladu sa zakonom - kazali su zaposleni u muzeju prije mjesec dana za Novosti, dodajući da je ustanovljeno da je ukraden 41 predmet, uglavnom zlatni nakit iz 19. i prve polovine 20. vijeka, koji ima znatnu materijalnu vrijednost, zaključuje Kurir.