Region

EVO KAKO SE GORAN PAPIĆ BRANIO NA SASLUŠANJU: Srpsko tužilaštvo traži pritvor za bivšeg zamjenika načelnika SBPOK-a!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Papić negirao krivično djelo, tužilac traži pritvor.

Izvor: YouTube/Pink.rs/Printscreen/Kurir/Zorana Jevtić

Bivši zamjenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije Goran Papić negirao je danas na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da je svojim uticajem u MUP-u Srbije urgirao da se istog dana jednoj osobi, koja je sada u pritvoru, vrati prethodno privremeno zaplijenjeni blindirani automobil.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo da se osumnjičneom odredi prtivor, rekla je Tanjugu portparolka tužilaštva Ivana Rakočević.

Ona je precizirala da je on saslušan povodom sumnje da je izvršio krivično djelo trgovina uticajem i dodala da će tužilštvo sprovesti dalju istragu. 

O predlogu za pritvor treba da odluči sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu. Za krivično djelo trgovina uticajem za koje je zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Kako se sumnja, Papić je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtijevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd da se licu koje je sada u pritvoru, odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto.

Mediji su prenijeli da je u pitanju vozilo Marka Miljkovića koji se zajedno sa Veljkom Belivukom tereti da je organizator kriminalne grupe koja se sumniči za ubistva, preprodaju droge, držanje oružja. Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Uhapšeni Goran Papić ostavku na svoju nekadašnju funkciju podnio je samo nekoliko dana nakon imenovanja novog ministra policije Aleksandra Vulina, krajem oktobra prošle godine. Kako prenose mediji, Papićevo navodno prvo radno mjesto u MUP-u Srbije bilo je u Odjeljenju za poslove bezbjednosti pri kabinetu ministra policije te zemlje, a pominjalo se i da je radio u Odjeljenju za opservaciju i dokumentaciju i u Službi za specijalne istražne metode, da bi na kraju završio u SBPOK-u.

Gorana Papića su u javnosti nerijetko povezivali i sa nekadašnjom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović, sa kojom je navodno bio izuzetno blizak, on je navodno, bio njen čovjek od povjerenja. I Papić i Hrkalovićeva su se pominjali u aferama vezanim za navodno prisluškivanje predsjednika Aleksandra Vučića i članova njegove porodice.

Podsjetimo, Goran Papić uhapšen je juče zbog zloupotrebe službenog položaja. On je osumnjičen da je zloupotrebio službeni položaj dok je bio zamjenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije.