Region

KLAN VELJE NEVOLJE KORISTIO METODE ISLAMSKE DRŽAVE: Specijalni softver vratio izbrisani sadržaj i otkrio najgori užas!

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir

Stru­č­nja­ci uspje­li da de­ši­fru­ju za­šti­će­ne mo­bi­l­ne Be­li­vu­ko­vog kla­na i da pseu­do­ni­me iza ko­jih su se kri­li po­ve­žu s konkretnim oso­ba­ma

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Policija je od pripadnika klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića oduzela ukupno 44 telefona s aplikacijom Skaj, preko koje su kriminalci razmjenjivali snimke i slike mučenja, egzekucija i sakaćenja žrtava.

Ministar policije Aleksandar Vulin istakao je, gostujući na TV Prva, da su istražitelji uspjeli da dekodiraju zaplijenjene telefone, u kojima su nađeni brojni dokazi o brutalnim zločinima.

Holandske kartice

- Ti telefoni su kodirani i u njima su nađeni mnogi dokazi o krivičnim djelima. Za neke smo znali da su ih oni počinili, a za neke smo tek sad otkrili da su njihovo djelo - rekao je Vulin i objasnio:

- Telefoni su podržavali samo inostrane operatere, mahom iz Holandije. Upravo iz tog razloga bilo je nemoguće kontrolisati, pratiti, kao ni ući u trag ovim telefonima. Telefonu se može ući u trag jedino ako se dođe u njegov fizički posjed. Kartice naših operatera nisu funkcionisale u ovim telefonima.

Izvor: Kurir/printscreen

Pripadnici najmonstruoznijeg klana, prema riječima srpskog ministra, međusobno su razmjenjivali jezive snimke i fotografije, a minimalni dio tog materijala prikazan je javnosti u subotu na konferenciji za medije, održanoj nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije.

- Svrha užasnih snimaka i fotografija koje su pripadnici klana razmjenjivali između sebe i slali protivnicima bila je zastrašivanje - istakao je Vulin i dodao da je ovdje riječ o „neljudima i bolesnicima, koji nikada više ne smiju da izađu na ulicu i da se umiješaju u normalan svijet“.

Sumnjalo se da je na prikazanim slikama unakaženih tijela navijač Crvene zvezde iz Koteža Zdravko Radojević, ali je njegova porodica za Kurir to demantovala jer se na slici jasno vidi tetovaža, koju on nije imao.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je na pomenutoj konferenciji da će u roku od dva dana biti saopštena nova saznanja, jer su pozajmljene sprave kojima se otkrivaju novi dokazi. Kako je rekao, pomoću tih sprava se došlo do saznanja o kojima niko nije mogao ni da sanja.

Svi imaju šifre

Kako Kurir nezvanično saznaje, sprava o kojoj je predsjednik Srbije govorio zapravo je oprema koja sadrži specijalne softvere pomoću kojih mogu da se otvore takozvane komore, u kojima su zabilježene informacije koje su razmjenjivane putem tog telefona. - Ti softveri mogu da spoje podatke koji su brisani i da praktično vrate obrisani sadržaj. Riječ je o izuzetno skupoj opremi, koju posjeduje svega nekoliko zemalja u svijetu - objašnjava izvor.

Podsjetimo, aplikacija Skaj nije dostupna svima na tržištu, ali nije ni zabranjena. Njeno korišćenje se plaća, a svaki korisnik ima svoju šifru pomoću koje se povezuje s drugim korisnikom, koji takođe koristi ličnu šifru.

Stručnjaci su uspjeli da provale sve šifre pripadnika klana i da svaki pojedinačni pseudomim iz aplikacije Skaj poveže s konkretnom osobom - kaže izvor i dodaje da su kriminalci bili ubijeđeni da policija ne može da uđe u trag sadržaju koji su razmjenjivali preko Skaja, jer se on nakon slanja trajno uništava.

Tagovi