Region

OPSADA U SARAJEVU! SRBIJA IZRUČUJE DARKA ELEZA: Na aerodromu stotine policajaca! Navodno mu pozlilo tokom ekstradicije

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Srbija bi danas trebala da izruči Darka Eleza Bosni i Hercegovini, potvrdila je glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Darko Elez
Izvor: YouTube/Printscreen/smijehlijeci

Srpsko pravosuđe odobrilo je danas izručenje Darka Eleza Bosni i Hercegovini, koji je uhapšen krajem decembra prošle godine u beogradskom naselju Batajnica, javljaju BiH mediji. Odluku o izručenju donijelo je Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu.

Kako prenose federalni mediji, stotine policajaca se nalazi na sarajevskom aerodromu. On će danas helikopterom biti dovezen na aerodrom u Sarajevu.

Pojedini beogradski mediji su prenijeli da je Elezu navodno pozlilo prilikom ekstradicije, kada ga je SAJ sproveo do beogradskog aerodroma "Nikola Tesla". Elez je navodno na sebi imao pancir, kako tvrde mediji.  

Apelacioni sud u Beogradu je polovinom februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza Bosni i Hercegovini, koja ga traži zbog niza krivičnih djela organizovanog kriminala.

Darko Elez ima državljanstva BiH i Srbije, a prema potjernici koju je za njim izdalo Tužilaštvo BiH tereti se za dva ubistva i nekoliko pokušaja ubistava na području Republike Srpske i Federacije BiH. Elez se pominje kao navodni saradnik nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

Elez se nalazi u ekstradicionom pritvoru još od hapšenja u decembru u Beogradu, gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela. 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, saopštilo je ranije nakon hapšenja Eleza u Beogradu, da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Bosne i Hercegovine.

Tagovi