Kamioni samo prolazili

KRIMINALCI "PREOTELI" SPRSKU CARINU, UVOZILI ŠTA SU HTJELI: Pljušte otkazi, zgrnuli MILIONE EURA

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Kriminal u Upravi carine Srbije je prije dva dana pomenuo i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Istraga je u toku.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Pod lupom nadležnih Srbije je kršenje zakona u okviru poslovanja Uprave carine te zemlje koje je omogućilo pojedinim funkcionerima (ne samo iz svijeta politike, već i sporta) da steknu enormno bogatstvo.

Prema riječima dva nezavisna izvora, po svemu sudeći, izvjesno vrijeme neki tovari koji su prolazili carinu nisu uopšte kontrolisani.

"U Srbiju su ulazili tovari kutija, roba uopšte nije kontrolisana, nisu otvarane kutije. Kamioni su samo prolazili. Ta roba nije carinjena, a pitanje je i šta je bilo u tim kutijama. Moglo je na papiru da piše i krompir, a unutra da bude ko zna šta", kažu izvori.

Na ovaj način je, dodaju, grupa funkcionera, koja je praktično kontrolisala djelove carine, ostvarila dobit u milionima eura.

Kriminal u Upravi carine Srbije je prije dva dana pomenuo i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Tokom gostovanja na TV Prva, govoreći o organizovanom kriminalu i praćenju članova porodice, Vučić je provukao i dešavanja u ovom sektoru.

"Interesantno je koji su se ljudi time bavili i šta su sve tamo radili, koji nikakve veze s carinom nisu imali, ali su to preuzeli pod svoju kontrolu i radili šta im je padalo na pamet", naveo je tada predsjednik Srbije

U tom državnom organu je u poslednjih mjesec dana došlo do značajnih kadrovskih promjena. Smijenjen je dotadašnji direktor Miloš Tomić, a na njegovo mjesto je došao Branko Radujko.

Otkaz je prije nekoliko dana dobio i Nemanja Manjak, nekadašnji šef odjeljenja za suzbijanje krijumčarenja UC Srbije, kasnije savjetnik u tom odjeljenju. Kako navodi izvor, u toku su češljanja dokumentacije u vezi sa ovim malverzacijama na carini.