odzvonilo im

NA RED DOŠLI PJEVAČI VAN KRIMINALNOG MILJEA: Kreće velika akcija u Srbiji, na udaru svako ko se "ISTICAO" !

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Posle decenija najavljivanja, Skupština Srbije je prije godinu dana usvojila Zakon o ispitivanju porijekla imovine, a posle manje tehničke izmjene protekle nedjelje, primjena Zakona počinje 12. marta.

Izvršitelji ulaze u stan Ace Lukasa
Izvor: AMG video

Na meti će biti svi koji imaju imovinu koja prevazilazi njihove prihode. Tačnije, svi koji su u tri godine potrošili 150.000 eura više nego što imaju prijavljenih prihoda. Na tom poslu radiće poseban tim od 60 inspektora porekse uprave.

"Nije nam bio potreban kapitalizam da bismo imali sumnjive bogataše. Država je još prije 40 godina pokušavala da utvrdi kako neko vozi mercedes, a ima prosječnu platu. Svi koji nešto steknu hoće da se to vidi, a na vama je da samo to što svi vide prenesete u kaznene mjere, da ih kaznite i pohapsite", rekao je Ivica Dačić. Zakon se dugo pisao, ali će njegova primjena, smatra predsjednik parlamenta, biti laka.

Neće biti zaštićenih, niti imovine nedostupne za provjeru.

"Obilaziće se računi od Australije preko Mauricijusa pa do Devičanskih ostrva do Luksemburga. Svačiji. Prvo moj. Nemam nijedan", poručio je ranije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tik pred primjenu Skupština je izglasala malu izmjenu u Zakonu.

"Predložena je izmjena izraza nezakonito stečena imovina u imovina na koju se utvrđuje poseban porez kako se ovaj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom imovina proistekla iz krivičnog djela. Takođe je predložena izmjena izdaci za privatne potrebe za fizička lica koje je definisan kao izdaci koje fizičko lice ima za privatne potrebe a radi utvrđivanja porijekla prihoda koje je steklo fizičko lice a nije ih potrošilo na sticanje imovine", naveo je ministar finansija Siniša Mali.

"Nije riječ o antikorupcijskom zakonu"

Ako Poreska uprava utvrdi da postoji nezakonito stečena imovina, naložiće plaćanje 75 odsto poreza na nju.

U organizaciji Transparentnost ocjenjuju da je riječ o klasičnom poreskom zakonu, a ne o antikorupcijskom propisu. Kažu i da je s protokom vremena teže dokazivo da je nešto stečeno korupcijom.

"Postavlja se pitanje ko će određivati kako kategorije lica i lica koje će se kontrolsati koliko će ih uopšte biti godišnje 10, 100 ili 1.000 odnosno ko će biti na meti oporezivanja, da li estrada ili funkcioneri", ukazuje Zlatko Minić iz organizacije "Transparentnost".

Kazne su predviđene i za fizička i za pravna lica.

"Najveći izazov biće i to što će biti kontrolisana lica koja i nisu iz kriminalnog miljea, već to mogu biti i pjevači, zabaljači, muzičari, lica koja su socijalno prihvatljiva, širokoj javnosti i dopadljiva, ali upravo taj nesklad između njihovih prijavljenih prihoda i kontrolisane imovine biće predmet budućeg oporezivanja", ukazuje advokat Igor Simić.

Tagovi