OBJAŠNJENJE

BIVŠI FUNKCIONER SDB-a SRBIJE OBJAŠNJAVA: Zašto je Kokeza odbio poligraf, policija sad ZNA ŠTA TREBA DA RADI!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Bivši funkcioner nekadašnje Službe državne bezbjednosti i privatni detektv Božidar Boža Spasić, objasnio je zašto je predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza, odbio da se podvrgne ispitivanju pomoću detektora laži, piše Kurir.

Izvor: MN Press

Jedno od pitanja isljednika koji su ga ispitivali u svojstvu građanina više od četiri sata bilo je, između ostalog, da li je Kokeza učestvovao u pripremi ubistva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, navodi Kurir.

"U praksi nije sudski dokaz, ne dostavlja se sudu, ima jačinu samo za policijske organe", objašnjava Božidar Spasić.

Ukoliko neko odbije poligrafsko testiranje u policiji, to je opravdanje da se drugim sredstvima i metodama dođe do istine, odnosno da više kopaju, ističe Kurir.

"Međutim, odbijanje poligrafa pokazuje da savjest nije čista. Veća je šteta onoga ko odbije poligraf nego ko prihvati ", objašnjava bivši bezbjednjak.

Prema njegovim riječima, ko god da odbije poligraf, to mu može naneti više štete nego koristi, naglašava Kurir.

"Ovako je on samo postao još interesantniji i policiji i drugim službama, jer se postavlja pitanje, šta on to krije? Mogao je jednostavno da pristane na poligraf i da sebe isključi kao osobu od interesovanja za istragu. Pretpostavljam da je on mislio da će ga pitati isključivo oko njegovih veza sa Veljkom Belivukom, ali se vjerovatno uplašio i mogućih pitanja o tokovima novca u fudbalu, mutnim poslovima oko prodaje igrača i sličnih rabota", rekao je Spasić za Kurir.

Spasić je podsjetio i na još jedan zanimljiv slučaj vezan za poligrafsko ispitivanje.

"Još jedna osoba koja je uposlednje vrijeme dosta u medijima, bivša državna sekretarka MUP-a Srbije Dijana Hrkalović, takođe je odbila poligrafsko testiranje. U njenom slučaju to je još paradoksalnije, jer je ona kumovala povratku poligrafa na velika vrata u srpsku policiju. Poslednjih nekoliko godina prije njenog dolaska na tu funkciju, taj metod je bio ako ne skoro zaboravljen, onda makar rijetko primjenjivan. Ona ga je promovisala, a kada je došao njen red da sjedne u stolicu ispitivane osobe, odbila je detektor laži", zaključuje Božidar Spasić za Kurir.