Region

PATRIJARH PORFIRIJE STIGAO U JASENOVAC: Poglavar SPC služi doksologiju

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Patrijarh Porfirije stigao je u posjetu eparhiji pakračko - slavonskoj.

Izvor: Tanjug/Hina/Tomislav Pavlek

Kod manastirske kapije sačekalo ga je sveštenstvo predvođeno vladikom pakračko - slavonskim Jovanom.

Novoustoličenog patrijarha u mnastiru zajedno sa sveštenstvom pakračko - slavonske eparhije, dočekao je i član predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je ranije najavio da će Republika Srpska izdvojiti oko 50.000 eura, odnosno 100.000 konvertabilnih maraka za rekonstrukciju manastira koji je oštećen i prilikom zemljotresa koji su Hrvatsku pogodili krajem prošle godine,kao i predsjednik SDŠ-a i Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac

U manastiru Jasenovac, koji je oko dva kilometara udaljen od spomenika Kameni cvijet, posvećenog svim žrtvama ustaša tokom Drugog svjetskog rata, biće služena doksologija tokom koje će patrijarh održati besjedu.

Prije dolaska patrijarha Porfirija u manastirskoj crkvi upaljene su sve svijeće i kandila, otvorene su carske dveri, a sveštenstvo je obučeno u svečane epitrahilje i felone izašlo iz hrama do manastirske kapije, noseći krst, Jevanđelje i kadionicu.

Manastir Jasenovac sa crkvom posvećenom rođenju Svetog Jovana Preteče pripada eparhiji pakračko-slavonskoj, a za vrijeme episkopa slavonskog Save bio je i sjedište eparhije.

Manastirska crkva je sagrađena 1775. godine, ali je razorena na početku Drugog svjetskog rata 1941. godine i to rukama prvih jasenovačkih logoraša.

Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, a tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFR Jugoslavije, 1991. godine, crkva je ponovo oštećena.

U maju 1995. godine, u operaciji Bljesak, manastirska crkva je oskrnavljena i opustošena, da bi 2000. godine, ponovo bila obnovljena kada je vladika Sava Jurić proglasio jasenovačku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja za manastir.

Patrijarhu Porfiriju ovo je druga zvanična crkvena posjeta od ustoličenja 19. februara , a u okviru prve zvanične crkvene posjete posjetio je Baniju, kraj koji je prije nekoliko mjeseci pogodio razoran zemljotres gdje je, kako je ranije saopštila Srpska pravoslavna crkva, isporučio kontejnere namijenjene za privremeni smještaj porodica postadalih u zemljotresima na Baniji.