Region

VUČIĆ I PATRIJARH PORFIRIJE O DARI IZ JASENOVCA: To se decenijama tendeciozno skrivalo! (VIDEO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim patrijarhom srpskim Porfirijem.

Izvor: KurirTV/Printscreen

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike. Predsjednik Srbije i srpski patrijarh su se posle razgovora obratili javnosti.

"Imao sam čast da ugostim patrijarha kako bismo razgovarali o svim važnim pitanjima. Upoznao sam patrijarha sa faktičkom situacijom na Kosovu, poziciji Srbije, ali i predstojećim razgovorima. Razgovarali smo kako da čuvamo mir i stabilnost i kako da pomognemo našem stradalnom narodu. I saglasni smo. Govorili smo i o Republici Srpskoj i pritiscima na našu zemlju", rekao je Vučić.

Patrijarh Porfirije je rekao da se zahvalio predsjedniku Srbije na njegovom prisustvu na ustoličenju i riječima koje mi je u Patrijaršiji uputio.

"Danas sam mogao da čujem elementarne osnove geopolitike u užem smislu te riječi. Ja sam prije svega naglasio da ja nisam političar ne zato što nemam afiniteta, već zato što mislim da je crkva saborni organizam i ima cilj da gradi mostove i prevazilazi polarizaciju. Ovom prilikom sam rekao ono što jeste izraz čitavog Sabora SPC, da ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što bolje, a da to ne bude na uštrb drugih naroda, svjesni da isključivo dijalogom možemo prepoznati vrijednosti jedni kod drugih", rekao je patrijarh.

Izvor: KurirTV/Printscreen

O filmu "Dara iz Jasenovca"

Upitani oko Jasenovca, Vučić i Porfirije su se u isto vrijeme nasmijali, a predsjednik Srbije je pojasnio: "Nasmijali smo se obojica jer smo posle filma 'Dara iz Jasenovca' očekivali pitanje vezano za Jasenovac".

"Po prvi put je srpska kinematografija progovorila o nečemu što je bilo prekriveno maglom zaborava ili se decenijama tendeciozno skrivalo", kazao je Porfirije.