dosije rade markovic

POSLIJE 20 GODINA ISPLIVALA ISTINA: Ameri šefu DB-a 2001. dali NEPRISTOJNU PONUDU! Rekao ne i označio kraj prljave igre

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Advokat bivšeg šefa Državne bezbijednosti Srbije odlučio da progovori.

Radomir Marković
Izvor: Screenshot/Radomir Marković

Poslije skoro dvije decenije, Goran Petronijević, jedan od advokata bivšeg šefa Državne bezbijednosti Srbije Radeta Markovića tvrdi da su njegovom klijentu Amerikanci nudili tri miliona dolara i promjenu identiteta ukoliko optuži Slobodana Miloševića prilikom svjedočenja u Hagu. Kako tvrdi, ponudu je izneo nekadašnji glavni tužilac u Haškom tribunalu Džefri Najs.

"Kompletno nov identitet, izmeštanje s porodicom u treću državu, imovinsko obezbjeđenje do kraja života, pominjalo se tri miliona dolara", kaže Petronijević, ali od dogovora, međutim, nije bilo ništa.

"Marković je tada otišao u Hag i svedočio, ali onako kako je on želio, što se nije dopalo haškim tužiocima, koji su imali specifičnu ulogu u procesu pregovaranja sa svjedocima-saradnicima", naveo je Petronijević.

Iva Marković, supruga bivšeg šefa DB, 2016. je progovorila za medije o istrazi i suđenju njenom suprugu, navodeći da su sve vrijeme na njega vršeni strahoviti pritisci da kaže da je po nalogu Miloševića ili njegove žene učestvovao u političkim ubistvima.

"Rade je uvijek bio spreman da kaže svoja saznanja, ali to se nije uklapalo u njihovu, navodnu, istinu. Tako je bilo i sa svjedočenjem u Hagu. Nudili su mu slobodu u zamjenu za to da svjedoči protiv Miloševića pred Haškim tribunalom. Nije pristao. Zoran Mijatović, Goran Petrović i Dušan Mihajlović izveli su ga iz CZ i odveli na razgovor 31. maja 2001. Tada su mu nudili da izabere zemlju u koju hoće da ode s porodicom, da dobije novi identitet, materijalnu sigurnost. Sve, samo da optuži Miloševića. Nije pristao", navela je Iva Marković.

Dušan Mašić, advokat Radeta Markovića, 2002. godine, uoči suđenja u Hagu, izjavio je da je njegov klijent spreman na saradnju, ali da smatra da nije učinio ništa loše. Marković je dospio u zatvor poslije pada Miloševića i tada ga je posjetio tužilac tribunala Džefri Najs.

"Moj klijent mu je rekao da je spreman da svjedoči jer priznaje svaki sud s kojim njegova zemlja sarađuje. Marković smatra da ni on, a ni Milošević nisu učinili ništa loše i nema nameru da laže ili tereti bilo koga da bi izvukao ma kakvu korist za sebe", naveo je tada Mašić.