Region

PORFIRIJEV AMANET: Zarekao je brata i sestru da rode djecu i za njega i oni su ISPUNILI ZAVJET!

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir

Čurug, mirno vojvođansko selo čudnog imena na obali Mrtve Tise, uzburkalo se od prekjuče kad je saznalo da je dobilo, ni manje ni više nego - patrijarha! Njihov Prle postao je poglavar SPC.

Izvor: Kurir

Jednu od mnogih žućkastih kuća, s velikom kapijom i natpisom „čuvaj se psa“, kakvih je u dugačkim i širokim ulicama Čuruga mnogo, opsedaju novinari, komšije, cijelo selo. Tu je Prvoslav Perić odrastao i odatle otišao na škole u Novi Sad, pa Beograd, Atinu i bijeli svijet. U kući je majka Radojka, teško bolesna, leži. Ispred kuće izlazi zet Božidar, od sestre mu muž. Pred foto-aparat neće.

"Iznenađeni smo, zatečeni i presrećni što smo blagosloveni da je patrijarh. Majka je plakala od sreće. Presrećna je, prije svega, zato što se vratio, što će sad biti u Srbiji", priča Božidar za Kurir.

U tom stižu novi na kapiju, a iz kuće izlazi fizijatar - brine o majci Radojki. - Vi ko portparol - smiju se djevojke.

- Da, svi bi sad kod nas. Svi svraćaju, pitaju, čestitaju. I svi me zovu. A nas strah zbog korone i bolesne nam Radojke - Božidar će, koga svi ometaju da na miru pogleda prenos iz Saborne crkve u Beogradu.

U kući preko puta sa širokim osmjehom dočekuje baka Mara Milin. Iako joj je 85 ljeta, sjeća se svega kao da je juče bilo.

- Srce mi je puno što je Prle postao patrijarh. Bio je jako dobro dijete. I ko i sva djeca, po cio dan su bili ovdje na ulici, igrali fudbala. Dvojica mojih, pa Prle i brat mu Srđan, pa dolje dvojica.... Ma bilo ih je gomila. Pa malo, malo pa mi razbiju prozor. Al’ neće niko da kaže ko je - uvijek govore: „Mi smo.“ A ja skinem prozor, a oni svi pomalo i kupe staklo - Mara će.

Perići su, veli, ko i svi tu teško radili i mučili se.

- Majka mu je išla u nadnicu, na tuđu zemlju, a otac bio u zadruzi. Bili smo svi siromašni. Ali divna mu je žena bila majka. Ranije je šetala ovuda, sad je ne viđam. Ne izlazi. Ima i Željku, koja ima petoro djece, a Srđan, koji je sveštenik u Somboru, ima kol’ko ‘oćeš. Kolima ne dolaze, pun kombi ih izađe. Jednom mi je Radojka rekla da je Prle zarekao brata i sestru da rode djece i za njega jer je monah. Da oni imaju unučića na broj kao da je od troje djece - priča baka Mara. U komšiluku je Savka Gatarić (75), koja, kao i cio Čurug, ima samo riječi hvale za njihovog Prleta.

"Dete za primjer. Dobra su sva Radojkina djeca. On ode u monahe, a Srđan posta pop - osmoro djece izrodi. I Željka petoro", veli Savka.

I zaista, Srđan ima pet sinova i tri ćerke, dok Željka izrodi tri sina i dvije ćerke. Na biciklu prolazi Radomir Vasić, veli, dvije godine je mlađi od patrijarha: - Onako kuštrav, lijep dečko, Prle je bio vrlo inteligentan, odličan đak. Družili smo se svi tu u ulici, a i on je bio jedan od popularnijih u školi.