Region

PREKO ŠVERCA TEKSTILA DO HOTELA U CRNOJ GORI! Ko je kriminalna porodica Keljmendi?

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Naser Keljemendi danas je priveden na informativni razgovor u Loznici.

Izvor: Printscreen/YOutube/SorajaQ

Naser Keljmendi, poznati narko bos, koji je danas oko 13.30 sati priveden u Policijsku stanicu u Loznicu, pušten je nakon tročasovnog zadržavanja, a pozvan je na razgovor kao bezebjednosno interesantna osoba.

Njega je svojevremeno američka DEA okarakterisala kao najvećeg narko bosa u regionu, a u svijet kriminala ušao je kao švercer tekstila, međutim u međuvremenu je "napredovao".

Porodica Keljmendi, otac Naser i sinovi Liridon, Besnik i Elvis, živi u Peći, a pored njih, na listi članova ove krimine organizacije nalaze se neka od najvećih imena kriminalnih kartela iz Meksika i Latinske Amerike.Osamdesetih godina prošlog vijeka, ušao je u posao šverca tekstila i zlata koje je dopremao iz Turske, međutim kada su nastupile sankcije devedesetih godina, preorjentisao se na šverc nafte, cigareta, narkotika i oružja.

Naser ima dvojno državljanstvo - Srbije i Bosne i Hercegovine, ali njegovi poslovi sežu i do Crne Gore, gdje posjeduje veliki broj nekretnina, ali i hotel na plaži u Ulcinju, pod imenom "Kasa grande". Pored ovog u Ulcinju, Naser je vlasnik istoimenog hotela na Ilidži.

Apsurdnu scenu napravio je na sudu u Sarajevu 2007. godine kada nije mogao da kaže koliko tačno automobila posjeduje jer navodno "ne zna". Ipak, rekao je da sa sigurnošću ima "hamer", "audi A8" kao i "bmw X5".

Tokom devedesetih godina, kada je kako se pretpostavlja, njegovo poslovanje doživjelo vrhunac, nekoliko država je vodilo istrage protiv Keljmendija, a prvi put se pred sudom našao čak 1976. kada je u Peći osuđen na godinu i po dana zatvora zbog pokušaja ubistva. 

U maju 2013. uhapšen je u Prištini na osnovu Interpolove potjernice koju je za njim raspisala BiH zbog organizovanog kriminala. Pritvor u kome je bio ukinut mu je 28. februara 2017. godine i zamijenjen kućnim pritvorom i nanogicom, koji mu je nepunih mjesec dana kasnije i potpuno ukinut.

Postupak protiv Keljmendija je preuzeo Euleks a suđenje mu je počelo 16. januara 2015. Po njihovoj optužnici, Nasera je kao vođa organizovane grupe bio odgovoran za ubistvo Ramisa Delalića Ćele u Sarajevu 2007. godine.

Istom optužnicom na teret mu se stavlja posjedovanje 100 kilograma heroina, 150 tableta za izradu sintetičkih droga i oko 2,5 tona prečišćene sirćetne kiseline namijenjene za proizvodnju narkotika.

Finansirao OVK

Keljmendi je, na osnovu pojedinih informacija, bio dio kriminalnih organizacija koje djeluju sa teritorije Kosmeta. On je navodno bio dio klana koji je predvodio Ramuš Haradinaj, a poznato je da je tokom rata devedesetih bio jedan od glavnih finansijera terorističke OVK.

Elvis Keljmendi

Njegovi sinovi, krenuli su istim stopama kao i Naser, pa je tako njegov najstariji sin Elvis Keljmendi osuđen u Prištini na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva.

O njemu se pisalo i pričalo i 2017. godine kada je uhapšen zbog nasilja u porodici i ilegalnog oružja. Njega je tada djevojka prijavila rekavši da joj je prijetio ubistvom ako ga ostavi.

Liridon Keljmendi

Drugi sin Liridon služio je kaznu u "Spužu" jer je podstrekivao službenike policije da njemu i bratu Elvisu izdaju lažna dokumenta. On je samo dva mjeseca nakon izlaska iz zatvora ponovo bio uhapšen zbog narušavanja javnog reda.

Ubrzo je protjeran iz Crne Gore, a koju su sa njim napustili i njegovi rođaci kao i bliski saradnici za koje se sumnja da su pomagali u skrivanju njegovog oca Nasera. Ipak, u medijima se pojavio ponovo kao jatak Filipa Vilotijevića i Vukašina Smiljanića.

Besnik Keljmendi

"Ne mogu da shvatim iz kog razloga mi je uskraćena sloboda kretanja u državi u kojoj legalno posjedujem hotel i drugu nepokretnu imovinu. Firma koju vodim regularno plaća porez državi. Ako imam ikakav prekršaj neka mi kažu, ne samo u Crnoj Gori nego bilo gdje u svijetu. Nikome ništa loše nisam uradio", kazao je Besnik Keljmendi nakon što je zaustavljen na granici Crne Gore.

Upravo on je vlasnik luksuzne vile kod koje je uhapšen Jovan Vukotić, za kog se vjeruje da je vođa škaljarskog klana. On prema nekim informacijama, sa porodicom živi u Sarajevu.