Region

PRVA BESJEDA PATRIJARHA PORFIRIJA: Molim se Bogu i molim sve vas da me molitvama i djelima podržite

Autor Kristina Stevović Izvor Kurir

Patrijarh srpski Porfirije nakon ustoličenja u Sabornoj crkvi održao je besjedu.

Izvor: Kurir/Ana Paunković

Sa dubokim smirenjem i osjećaja strahopoštovanja prihvatam danas činjenicu koja je ovim sabornim služenjem svete liturgije savršena u našim srcima a to je da sam ja uzveden u sveti presto Svetog Save, na kome treba da sedi dostojan apostolskoga sjedjenja. Molim se Bogu i molim sve vas da me molitvama i djelima podržite, da kao poglavar makar i u najmanoj mjeri budem dostojan nasljednik svojih prethodnika. Pred živim Bogom i crkvom i svima vama iskreno ispovedam da se nemam čime pohvaliti osim slabostima svojim - istakao je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besjedi.

Poručio je da želi da naša sveta SPC svugde gdje jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku sloboodu i da jevanđeljske vrijednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Istakao je da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

- U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svijetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uvjerenja, biće objasjano - naglasio je patrijarh Porfirije.

Napomenuo je da se tokom služenja neće rukovoditi parcijalnim interesima, strančarenjem, parcijalnim bavljenjem politikom.

Patrijarh Porfirije istakao je da je Kosovo za Srbiju zavjet, koji je vezan za Novi zavjet.

- Otuda je Kosovo i Metohija za nas mit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolevkom, suštinom našeg identiteta, Kosova je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici - rekao je patrijarh Porfirije.

Kada je riječ o pandemiji koronavirusa, pozvao je građane da budu snaženi i trezveni, da ne dozvolimo da ovlada strah i da "svaki zdrav čovek može biti mnogo gori virus".

- Čovjek je jedini virus u svijetu koji čini debalanse u svijetu koji je Bog stvorio. Da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobijediti ovu pošast, pre svega pošast greha i bolesti - naglasio je patrijarh u svojoj prvoj besjedi.

- Neka Gospod blagoslovi i neka nas udostoji da ovu zemlju učinimo djelom carstva Božijeg koje i jeste jedini cilj i možemo doći do njega ako prvi korak sada i ovde napravimo. Živeli i neka vas sve Gospod blagoslovi - reči su kojima je patrijarh Porfirije završio svoju prvu besedu.

Liturgija je počela jutros u 9 časova u Sabornoj ckrvi u pristvu crkvenih zvaničnika, predstavnika drugih verskih zajednica, kao i vlasti.

Mitropolit Porfirije izabran je za 46. patrijarha srpskog, a 57. poglavara SPC, jer je prije prvog patrijarha bilo 11 arhiepiskopa koji su bili poglavari.

Sabor Srpske pravoslavne crkve održan je prvi put u Hramu Svetog Save, a ne u Patrijaršiji, zbog većeg prostora koji je omogućio da se ispoštuju sve epidemiološke mjere.