ZAHVALNOST

ZAEV VUČIĆU POKLONIO IKONU SVETOG PANTELEJMONA: Ovaj svetac je poznat po liječenju bolesnih!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poklonio je danas predsjedniku Srbije Alksandru Vučiću ikonu svetog Pantelejmona, koji je život posvetio liječenju bolesnih, piše Kurir.

Zaev je taj poklon Vučiču dao nakon što je srpski predsjednik došao sa prvim kontingentom Fajzer vakcina koje je Srbija dala Sjevernoj Makedoniji iz svoje nabavke, navodi Kurir.

"Predsjedniku Aleksandru Vučiću poklonio sam ikonu svetog Pentelejmona, koji je svojevremeno cio svoj život proveo u liječenju bolesnih i u službi iznemoglih", objavio je Zaev na svom Instagramu uz fotografiju (instagram.com/zoranzaev).

Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji Izmit u Turskoj) od majke hrišćanke i oca neznabošca. Majka mu se zvala Evula, a otac Evstorgije. Kao mladić, Pantelejmon je učio za ljekara. Prišao je svešteniku Ermolaju koji ga je ne samo naučio vjeri Hristovoj nego i krstio, ističe Kurir.

 Brojni su zapisi o čudotovornim izlječenjima koja se pripisuju Svetom Pantelejmonu. On je čudotvorno izliječio sijlepog čovjeka koji je potom prihvatio Hristovu vjeru. To je izazvalo zavist ljekara koji su uzalud tog čovjeka pokušavali da izliječe, a koji su potom Pantelejmona optužili da je hrišćanin. Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je to priznao, naglašava Kurir.

Pred carem je izliječio i čovjeka koji je dugo bolovao što je mnoge neznabošce privuklo hrišćanstvu. Car je Svetog Pantelejmona stavio na muke, ali mu se Gospod javljao nekoliko puta i iscjeljivao ga.

Na kraju, na gubilištu, Sveti Pantelejmon je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se odbi i polomi. Nije mogao da mu posječe glavu dok se Sveti Pantelejmon nije pomolio i sam rekao da sad mogu da ga posjeku. Stradao je 304. godine, navodiKurir.

Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju. Djelovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru, zaključuje Kurir.