Region

VELJA NEVOLJA ZNAO SVAKI KORAK POLICIJE: Isti čovek dostavljao snimke iz istrage i čuvao kriminalnu grupu!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

U MUP-u Srbije uveravaju da je hapšenje dvojice inspektora početak obračuna sa “prljavim” policajcima.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Policijski snimci iz istrage sa poverljivim operativnim podacima, nađeni prilikom pretresa stanova i objekata koje je koristila organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića potiču navodno iz Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije.

Podaci ukazuju da je, po svemu sudeći, isti čovek iz policije koji je Belivuku dostavljao snimke i ranije čuvao ovu kriminalnu grupu.

Prema nezvaničnim informacijama, on je grupu zaštitio i letos kada je u Novom Beogradu kod pripadnika članova nađeno oružje. Da je Belivukova grupa imala “leđa” u policiji ukazuje i informacija da protiv njih tada nije pokrenut postupak, iako su neki od članova prošle godine zaustavljeni sa većom količinom oružja.

Policija Srbije je navodno prošlog leta u Novom Beogradu zaustavila automobil u kojem je, pored ostalih, bio i jedan “vođa navijača”. 

Tada je u vozilu pronađena veća količina oružja o čemu su policajci obavestili nadređene. Iako im je u prvom trenutku rečeno da preduzmu neophodne mere predviđene u ovakvim situacijama, ubrzo im je javljeno da puste vozilo i ljude koji su bili u njemu.

Sada je u okviru istrage protiv Belivukove grupe policija otkrila originalna policijska dokumenta sa snimcima uviđaja, ali i likvidacija, zabeleženih kamerama sa video-nadzora.

Spekuliše se i da su među tim dokumentima i nalozi za prisluškivanje članova bande. Na ovaj način, kako se pretpostavlja, Belivuk je unapred znao svaki korak policije i na taj način je bio spreman da izbegne pretrese i hapšenje.

Nedavno privođenje dvojice policajaca koji su radili u SBPOK-u osumnjičenih da su pomagali grupi, pokazuje da je klan imao podršku iz policije. Međutim, iz MUP-a Srbije uveravaju da oni nisu jedini i da je njihovo hapšenje samo početak obračuna sa “prljavim” policajcima.

Sudija za prethodni postupak je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal u Srbiji, posle saslušanja, pre dva dana odredio pritvor Predragu L, nekadašnjem načelniku Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja droge u SBPOK, i Bojanu V, koji je takođe radio u ovoj službi. Oni se terete za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Još jedan bivši visokopozicionirani pripadnik SBPOK-a tek treba da bude ispitan na brojne okolnosti kada je reč o kriminalnoj bandi Veljka Belivuka.

U vezi sa ovom grupom policija je trenutno usredsređena na rasvetljavanju nestanka desetak ljudi za koje se sumnja da su bili na meti Belivukove i Miljkovićeve ekipe.

Kriminalnoj bandi trenutno se na teret stavljaju tri nestanka: Milana Ljepoje, Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića.