Region

NABUJALA NERETVA PRAVI HAOS U BIH: Zabrinjavajuća situacija kod Mostara, dramatičan porast vodostaja! (VIDEO)

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Usled kišnih padavina nivo reke Neretve i Radobolje se znatno povećao usled čega je plato ispod Starog mosta u Mostaru kompletan poplavljen.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

U južnom mostarskom naselju Baćevići Neretva prelazi preko mosta, zbog čega je saobraćaj obustavljen.

Povećan nivo reke kod brojnih stanovnika u dolini Neretve u BiH je izazvao strah od poplava i mogućih neželjenih posledica, a stanje je zabrinjavajuće.

Rukovodilac Odsela za zaštitu od poplava Agencije za vodno područje Jadranskog mora Anel Nurković kaže kako uprkos dramatičnom stanju na terenu nivo reke Neretve postepeno opada i da za sada nema straha od mogućih posledica za Mostar.

Podseća da je u velikim poplavnom talasu koji se dogodio u Mostaru 1999. godine bilo oko 1.600 kubika kroz Mostar a sada je oko 1.000 kubika i uz to je vodostaj u opadanju te ističe da građani ne bi trebalo da strahuju.

Nešto teže stanje prema njegovim rečima je južno od Mostara, pa tako u naselju Baćevići Neretva prelazi preko mosta i saobraćaj je obustavljen.

Povećan je vodostaj i reke Bune, a u Čapljini su proglašene redovne mere zaštite od poplava, što je prvi stepen pripravnosti.

Na području Ljubuškog i Gruda je vanredno stanje odbrane od poplava.

Tagovi

BiH