Region

U ŠKOLAMA U SRBIJI UVODE NOVI PREDMET: Časovi će počinjati himnom!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Časovi počinju himnom, a đaci uče sve o funkcionisanju vojske - predmet "osnove sistema odbrane Republike Srbije" novitet je u srpskim srednjim školama.

Izvor: Tanjug/Tara Radovanović

Ministarstvo odbrane Srbije, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja te zemlje realizuje nastavu za fakultativni predmet "Osnove sistema odbrane Republike Srbije“, koji je namijenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola.

Savjetnica ministra odbrane Dunja Simić naglasila je da je važno da učenici završnih razreda srednjih škola znaju osnovne stvari o odbrani zemlje.

"Cilj je učenike završnih razreda srednje škole naučiti o osnovnim stvarima o našoj vojsci, o tome kako ona funkcioniše, kako je organizovana, ali ne samo to, već i važnim stvarima koje se tiču tradicije i istorije naše vojske. Ministar Stefanović je naglasio prilikom posjete Vojnoj akademiji, kada je prisustvovao snimanju časova na daljinu, da je ovo nešto što će vratiti jedinstvo vojske i naroda, u tom smislu da će naši mladi ponovo steći neka najosnovnija znanja po pitanju vojske", rekla je Simić za Pink.

Simić je rekla da će časovi posvećeni odbrani zemlje počinjati intoniranjem himne Republike Srbije "Bože pravde", "što ima za cilj jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom".