Prijavio simboličan iznos

"ZA ČASOVE UZIMAO 60 EURA, A ZA CIJELU GODINU PLATIO POREZ oko 50 EURA": Isplivale nove informacije o Mikinoj školi!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Vlasnik škole glume Miroslav Antić prijavio dobitak u 2019. godini od samo 314 eura, iako je školu pohađalo 80 učenika koji su, kako se tvrdi, plaćali 60 eura mjesečno.

Izvor: Printscreen/Youtube/ RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Škola glume "Stvar srca" Miroslava Mike Antića (68), koji je uhapšen zbog sumnje da je silovao i seksualno zlostavljao učenice, godinama je poslovala, kako pišu beogradski mediji, nelegalno, a država Srbija je oštećena za navodno milionski iznos!

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, Aleksić je prijavljivao simbolične prihode. Iako je njegova škola imala 80 đaka koji su plaćali, kako su mediji pisali, 60 eura mjesečno, on je za 2019. godinu prijavio bruto dobitak prije oporezivanja od oko 314 eura, a državi je platio porez od samo pedestak eura za cijelu godinu!

Aleksić je svoju firmu registrovao kao produkcijsku kuću, a ne kao obrazovnu ustanovu, pa samim tim proizilazi činjenica da on nije ni imao pravo da se bavi edukacijom djece. Ipak, on je to godinama nesmetano radio, a časove je papreno naplaćivao.

U prvi mah pojedini mediji su izvijestili kako je Aleksić uzimao 60 eura za jedan čas, što nije istina.

"On je toliko novca uzimao od jednog učenika za cio mjesec, a individualne časove naplaćivao je 100 eura. To znači da je Miroslav mjesečno prihodovao minimalno 4.800 eura, odnosno godišnje više od 57.000, s obzirom na to da je imao 80 đaka, raspoređenih u tri grupe. Međutim, pare je, po svoj prilici, uzimao na ruke, bez uvođenja u knjige i, samim tim, njegovo poslovanje je bilo na crno. To pokazuju i podaci Agencije za privredne registreSrbije", kaže sagovornik upućen u ovaj slučaj i dodaje: 

"Mika Aleksić je za 2019. godinu naveo bruto dobitak prije oporezivanja od oko 314 eura. Dakle, državi je platio porez od samo 50 eura za cijelu godinu, a njegova neto zarada navodno je iznosila svega 263 eura! Te brojke bile su još manje u 2018. Kao bruto zaradu, Miroslav je prijavio 212 eura, a nakon što je platio porez od 34 eura, njemu je ostalo tek 178 eura".

Sagovornik ističe da je bitno napomenuti i to da je produkcijska kuća "Stvar srca" osnovana u julu 2004. i da je poslednjih pet godina poslovala na ovaj način, kako tvrdi, zaobilazeći plaćanje poreza državi, o čemu postoje podaci na sajtu APR Srbije.

Takođe, na Aleksićevo ime se vodi polovina firme, dok je njegova supruga Biljana Mašić, profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti, navedena kao ravnopravni suvlasnik.

Prostom matematikom dolazi se do zaključka da je Miroslav svake godine utajio, kako se tvrdi, porez državi od približno 9 000 eura.

Glumica Đurđina Radić pričala je o cijeni školarine.

"Kod Mike sam išla sedam godina. Često sam eskivirala. Realno, veoma je upitno koliko je kvalitetno utrošeno vrijeme da posle škole plaćaš 60 eura, da ti neko govori da si glup, debil, debeo i lijen i pritom da urla ko iz mozga dok ti sve to govori", napisala je ona na Fejsbuku.

Tužilaštvo: Nastavak istrage

U Višem tužilaštvu u Beogradu vodi se istraga protiv reditelja i učitelja glume Miroslava Mike Aleksića zbog sumnje da je izvršio osam silovanja i sedam nedozvoljenih polnih radnji nad šest učenica njegove škole, među kojima je i poznata glumica Milena Radulović, koja je svojom ispovješću šokirala Srbiju.

Aleksić je uhapšen je 17. januara i od tada je u pritvoru. Na saslušanju je negirao izvršenje krivičnog dela.

Očekuje se da će policija tužilaštvu dostaviti nove krivične prijave koje su posle privođenja vlasnika škole glume podnijele njegove bivše učenice.