Region

Premijerka SRBIJE saopštila da nema straha od nestašice vakcina: REALNO SMO PRVI U EVROPI!

Autor Adela Mulić Izvor mondo.rs

Ona je navela da sjutra stiže određena količina Fajzerove vakcine

Izvor: Printscreen/TV Pink

U Srbiji je do sada vakcinisano 438.000 ljudi, saopštila je premijerka te države Ana Brnabić i navela da je Srbija po stopi vakcinacije prva u regionu i druga u Evropi.

Ona je istakla da će biti dovoljno doza za revakcinaciju, jer se prilikom dolaska svakog kontigenta vakcina odmah jedna polovina odvaja “sa strane”, da bi bilo dovoljno doza za revakcinaciju.

"Ispred nas je samo Velika Britanija koja je odlučila da, zbog velikog broja oboljelih revakciniše ljude posle 12 dana, a ne poslije tri nedjelje. Odnosno, praktično daju samo jednu dozu, što kod nas nije slučaj.To bi bilo kao kada bi u Srbiji svih 1.170.000 doza koje imamo, dali svima, ali samo po jednu dozu", kaže Brnabić.

Premijerka je istakla da nema razloga za brigu i da neće doći do nestašice vakcina, te da čim stignu novi kontigenti, polovina doza se odmah ostavlja za revakcinaciju. 

"Podsetila bih da je u toku zakazivanje za revakcinaciju i da je Srbija konačno zemlja koja ima sisteme za upravljanje i monitoring. Srbija je u regionu apsolutno prva po broju vakcinisanih na milion stanovnika, a značajno iza nas su Slovenija, Rumunija, Mađarska, Hrvatska, Bugarska... Razlike su ogromne", kaže premijerka Srbije.

Ona je kazala da niko ne treba da brine za revakcinu.

"Realno smo prvi u Evropi, jer smo već obezbijedili revakcinu za sve vakcinisane", rekla je Brnabić.

Ona je navela da sjutra stiže određena količina Fajzerove vakcine, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da je u Srbiji lider po procentu vakcinacije Raška, zatim Kuršumlija, dok je Beograd na 21. mjestu među lokalnim samoupravama.