Region

Kako je Daka Davidović godinama unazad "miješao karte" da bi postao gospodar?

Autor Nikoleta Vukčević Izvor Kurir

Smjena vlasti u Podgorici svojevrsna je pokazna vježba crnogorskog moćnika Miodraga Dake Davidovića, kojom je demonstrirao kakvim političkim, crkvenim i finansijskim uticajem raspolaže u našoj zemlji, piše Kurir.

Izvor: MONDO

Ilegalni poslovi

Operativni podaci do kojih je došao Kurir pokazuju da je upravo Davidović vodio glavnu riječ u svim političkim komešanjima, grupisanjima, kadriranjima i ostalim procesima koji su na kraju doveli do izbornog poraza DPS Mila Đukanovića kako bi se on ustoličio kao neprikosnoveni vladar Crne Gore.

"Ogromno bogatstvo, stečeno brojnim ilegalnim poslovima - od šverca cigareta i trgovine naftom, preko građevinskog biznisa, do međunarodne kupovine i prodaje vojnog oružja - Davidović je koristio za finansiranje prosrpskih crnogorskih struktura, koje su tada još bile u opoziciji. Plan finansiranja opozicije uključivao je i uplitanje Davidovićevih specijalnih kontakata u Rusiji", navodi Kurir u svom istraživanju.

Prema informacijama iz bezbjednosnih krugova, od 2016. Davidović je preko Leonida Rešetnjikova, penzionisanog generala ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) i tadašnjeg direktora Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI), uspostavio kontakt s Olegom Lebedovom iz Državne dume Rusije. Uz korišćenje njihove bliske veze sa Konstantinom Malofejevom, ruskim oligarhom i medijskim magnatom, Davidović je uspijevao da obezbjeđuje novčana sredstva za finansiranje opozicionog djelovanja u Crnoj Gori, piše Kurir.

Možda ce vas zanimati

Ruske veze

Postoje indicije, prema operativnim saznanjima, da su ruske donacije dijelom bile realizovane posredstvom izraelske kompanije u vlasništvu Arona Šaviva, koja je vodila predizbornu kampanju Demokratskog fronta... Kako piše Kurir, raspoloživa saznanja iz 2016. ukazuju da je Davidović pojedinim crnogorskim opozicionim političarima dostavljao finansijska sredstva i na ruke u poznatom beogradskom hotelu, kao i da je posredovao prilikom realizovanja njihovih direktnih kontakata sa Malofejevom.

Operativni podaci ukazuju da je Davidović oktobra 2016, neposredno prije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, posredovao u kontaktima nekih tada opozicionih političara sa pripadnicima GRU, ruske vojne obavještajne službe, a koji su realizovani u Moskvi i mjestu Bioče u Crnoj Gori, i tom prilikom su navodno bili dogovoreni načini finansiranja crnogorske opozicije od strane ruskih obavještajnih struktura, kao i konkretni modaliteti na planu svrgavanja s vlasti Đukanovićevog režima.