Region

DEČAK KOJI SE OBESIO U STANU JE UNUK BOŽIDARA DELIĆA: Dete stradalo zbog Tik-tok igre

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Dečak (10), koji se obesio u svojoj sobi u stanu u beogradskoj opštini Rakovica, unuk je srpskog generala i političara Božidara Delića.

Izvor: Printscreen/Youtube/Happy

Desetogodišnji dečak koji je u utorak pronađen mrtav u stanu u Rakovici, navodno se slučajno obesio igrajući Tik-tok izazov "Blackout Challenge". Nažalost, on nije prva žrtva ove igre jer je u Italiji pre nekoliko dana preminula devojčica istih godina koja se ugušila igrajući upravo ovaj izazov.

Nesrećni dečak pronađen je obešen o krevet na sprat, a prema prvim informacijama dečak se zaključao u stanu pa su morali da obijaju vrata. Ekipa hitne medicinske službe je pokušala da ga reanimira, ali je dečak preminuo.

Inače, Božidar Delić je srpski političar i general u penziji. On je bio narodni poslanik iz redova Srpske radikalne stranke (SRS).

Tokom rata na Kosovu i NATO bombardovanja 1999. godine je bio komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije, raspoređene na granici Srbije i Albanije.

ŠTA JE IZAZOV SA GUŠENJEM?

Ovaj izazov nije nov i već godinama kruži internetom i društvenim mrežama. Učesnici namerno prekidaju dotok kiseonika, praktično pokušavaju da se uguše, sa ciljem da izazovu osećaj euforije koju čovek doživi pre smrti ili dok ne izgubi svest.

Podaci koje je imao američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti još 2008. godine navode da se ovoj "igri" mogu pripisati najmanje 82 smrtna slučaja. Postavlja se pitanje ko je ovo smislio i kako to da se ova nazovi igra opasna po život tako dugo zadržala na društvenim mrežama? Čak ima i haštagove poput #thechoking game i #passoutchllenge.

Na trend koji je u delu mlade populacije uzeo maha morao je da reaguje i TikTok, koji apeluje na korisnike da prestanu da ga izvode, kao i da ga šire po toj mreži i izazivaju druge.

TikTok je pozvao sve korisnike da prijave slučajeve "Blackout" izazova, bilo da ih samo vide ili da njih neko izazove, tako što će kliknuti na belu strelicu koja se nalazi sa desne strane videa, i potom kliknu na "Prijavi" ("Report").

Tagovi