FOTO, VIDEO

OTKRIVANJE SPOMENIKA STEFANU NEMANJI: Veliki broj građana došao da isprati svečanu ceremoniju u Beogradu! (UŽIVO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

U Beogradu se večeras svečano otkriva spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji, delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova, otkriva se večeras u centru Beograda, na rekonstruisanom Savskom trgu.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvuje predsednik Srbije Aleksnadar Vučić, srpki član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, ali i crkveni velikodostojnici.

Više od hiljadu građana sa zaštitnim maskama okupilo se na Savskom trgu kako bi ispratili ceremoniju, koja je počela intoniranjem srpske himne "Bože pravde".

Povodom svečanog otvaranja na Savskom trgu je organizovan kulturno-umetnički program, a na samom početku je prikazan film o Stefanu Nemanji i podizanju spomenika.

Spomenik velikom županu visok 23 metra i težak 68 tona prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci, spis izdat krajem 12. veka od strane Stefana Nemanje.

Pisana je na pergamentu, dugom 63 a širokom 32,5 cm. Donji deo je sužen, počevši od 50. cm pa do kraja, tako da ima oblik nepravilnog trougla. Tekst je pisan ustavnim pismom, crnim mastilom. Ima ukupno 75 redova. Na kraju je Stefanov potpis ispod njega je datum ("meseca septembra 29. dan") i potvrda kralja Vladislava.

Spomenik koji je postavljen razlikuje se od onog koji je pobedio na konkursu – Stefan Nemanja sada umesto krsta u jednoj ruci drži mač.

Umesto na uobičajenom postamentu, Stefan Nemanja stoji na "napuklom vizantijskom šlemu" koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo.

Po najavama, unutrašnjost postamenta biće dostupna građanima, i u njoj će biti prikazana istorija dinastije Nemanjić.