SVJEDOČENjA I VIDEO-LINKOM

ADVOKAT BEĆIRIĆ OTKRIVA: Maloljetna žrtva Mike Aleksića moguć "osjetljiv svjedok"- za nju će važiti POSEBNI USLOVI!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Advokat navodi da će za ovu maloljetnicu u istrazi, a eventualno i posle, na suđenju, tražiti status posebno osjetljivog svjedoka.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Maloletna djevojka (17), koja je uz Milenu Radulović i Ivu Ilinčić nedavno prijavila reditelja i vlasnika škole glume "Stvar srca" Miroslava Miku Aleksića za seksualno uznemiravanje, neće još biti saslušana u Višem tužilaštvu, jer najprije mora da "prođe" neuropsihijatrijsko vještačenje.

Kako kaže njen punomoćnik, advokat Denis Bećirić, to nije nešto specifično u ovom slučaju, to je uobičajena procedura kada je riječ o maloljetnicima.

"Vještačiće je komisija u kojoj su psihijatar i psiholog. Ako ocijene da je sposobna, ona može da bude saslušana u tužilaštvu. Koliko znam, vještaci kojima nalog za to daje tužilaštvo, još nisu dolazili kod nje", kaže Bećirić.

Bećirić navodi da će za ovu maloljetnicu u istrazi, a eventualno i posle, na suđenju, tražiti status posebno osjetljivog svjedoka:

"To znači da će tužilac da je saslušava putem video-linka. Ona će biti u drugoj prostoriji i neće imati kontakt ni sa Aleksićevim braniocem, ali ni sa svojim punomoćnicima, kako joj ne bi sugerisali odgovore".

Prema najavama, u četvrtak se nastavljaju saslušanja u tužilaštvu, a iskaz bi trebalo da da jedna od oštećenih djevojaka i jedna samo kao svjedok. Tako će, praktično, u istrazi započeti i uzimanje izjava od svjedoka. Ako se procijeni da je potrebno, uradiće se i vještačenja osumnjičenog, ali i ostalih oštećenih.

Dok traje istraga, kako je saopštila Aleksićeva supruga Biljana Mašić, njihova škola glume "Stvar srca" neće raditi do daljeg. Mašićeva je u ponedjeljak po podne okupila roditelje polaznika i posle desetominutnog sastanka i navodno ih obavijestila o tome.

U utorak je saopštenjem reagovao i Zoran Pašalić, zaštitnik građana, koji je Ministarstvu prosvete uputio inicijativu za izmjenu važećih propisa iz oblasti obrazovanja i vaspitanja. To znači da bi škole glume, stranih jezika, plesa, slikanja i razne umjetničke radionice ubuduće trebalo da budu "pod lupom" prosvjetne inspekcije.

"Inicijativa predviđa da nadležnost prosvjetne inspekcije i pedagoškog nadzora, pored državnih i privatnih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, fakulteta i viših škola, bude proširena i na privredne, subjekte koji se bave obrazovanjem", saopštio je Pašalić. 

Kako se navodi u saopštenju Zorana Pašalića, predložene izmjene propisa trebalo bi da se odnose na obrazovanje, koje privredni subjekti obavljaju kao svoju osnovnu, ali i kao sporednu djelatnost.

"Situacija u kojoj ­cijela jedna grupa privrednih subjekata može da sprovodi različite oblike obrazovno-vaspitnog procesa, nezavisno od zakonom regulisanog sistema obrazovanja i vaspitanja i bez nadzora i kontrole pomenutog sistema, može da dovede do mnogih neželjenih posledica", naveo je Pašalić.