Region

NOVI SOJ JE STIGAO U SRBIJU, DOKTORI TVRDE TREBA SE PRIPREMITI! Najvažnije je što prije se vakcinisati

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu govorio je o novom soju korona virusa, kao i izboru vakcine

Izvor: TV Prva/screenshot

Prof. dr Goran Belojević, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, bio je gost jutarnjeg programa na TV Prva, a tema su bile vakcine i novi soj korona virusa, za koji britanski premijer Boris Džonson tvrdi da je za 30 odsto opasniji od postojećeg.

"To je znak da je riječ o značajnoj mutaciji virusa, što je posebno važno zbog vakcinacije. Vakcinacija je veoma značajna preventivna medicinska mjera, ali rizična jer se utrkuje sa prirodom, sa agensom koji se mijjenja. Ako se toliko promijeni da postaje novi agens, onda vakcinacija nema efekta."

Mutacija korone koja je prvi put registrovana u Britaniji, pojavila se i u zemljama regiona, a da li je stigla i u Srbiju, dr Belojević kaže:

"Ja mislim da je on već tu, to je realno pretpostaviti, migracije su prisutne. Za to se treba pripremiti. Važno je obezbijediti revakcinaciju, posebno za Srbiju, mi smo jedni od rijetkih koji imamo 4 vakcine. Ne smije se desiti na nema revakcinacije. Nema zaštite ako niste revakcinisani. Sa vakcinacijom ne smije da se srlja."

O tome koja je vakcina po njemu najbolja, dr Belojević kaže da ima najviše povjerenja u kinesku, a dobro po Srbiju jeste i što iz političkih razloga ne očekuje da FDA i Evropska agencija odobre ovo cjepivo.

"Izmiješane su politika i nauka. Kina je jedina velika sila koja bilježi rast i profitira od ove pandemije. Ako joj se još odobri plasiranje vakcine u svijetu, to neće dozvoliti. U situaciji ako budu mogli da biraju, vjerujem da neće odobriti kinesku vakcinu. Miješaju se politika, zdravstvo i nauka. Kineska jeste najskuplja, ali je ima najviše, baš zato što je neće odobriti Amerika i Evropa", kaže dr Belojević i napominje da je ključno što prije imunizovati što veći broj ljudi, što rade u Izraelu.

"Ja posmatram Izrael. On su prva zemlja koja će do marta vakcinisati cijelu populaciju. U Izraelu u martu kovid mora da bude eliminisan, korona ne smije da divlja u martu. Ako tako ne bude, to bi značilo da vakcina ne djeluje", kaže i ističe da je kod vakcinacije najvažnije da se obavi što prije.

"Već sam rekao, ova pandemija će sa vakcinom ili bez nje trajati do kraja godine. To je prirodni proces. Virus ima prirodne neprijatelje."