ZAŠTO ODBIJAJU SLUČAJ?

I ZORA DOBRIČANIN ODBIJA DA BRANI MIKU ALEKSIĆA: Najpoznatiji advokati u Srbiji otkrili zašto odustaju od slučaja

Autor Adela Mulić Izvor mondo.rs

Miroslavu Aleksiću, vlasniku škole glume optuženom za silovanje, punomoćje su otkazali advokati Zdenko Tomanović i Nemanja Jolović, nakon čega je i Zora Dobričanin otkrila da neće da učestvuje u ovom slučaju.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Goran Sivacki/YouTube/Screenshot/StudioB/korak21media

Advokat Nemanja Jolović otkazao je punomoćje Miroslavu Miki Aleksiću jer je, kako kaže, glumica Iva Ilinčić koja je podnela prijavu ćerka njegovog bliskog prijatelja, što je dovelo do sukoba interesa. 

Kako je objasnila za MONDO, Zora Dobričanin, jedna od najpoznatijih advokata krivičara u Srbiji, takođe je odbila da učestvuje u slučaju protiv Miroslava Aleksića. 

"Svakog dana dobijam pitanje da li ću braniti Miroslava Aleksića. Sada sam sigurna da neću učestvovati u ovom slučaju. Razlog za to jeste isti onaj zbog kojeg mu je i Nemanja Jolović otkazao punomoćje. Naime, jedna od oštećenih je ćerka mog druga i kolege. Osim ovog slučaja, mogu da kažem da sam odbila više slučajeva iz opravdanih razloga“, kaže Zora Dobričan za MONDO.

Advokat Nemanja Jolović rekao je da nije znao sva oštećena lica kada je prihvatio zastupanje Aleksića, koga kako je rekao, poznaje više od 30 godina.

"Prihvatio sam, jer je to dužnost advokata, osim ako ne postoje razlozi za isključenje, jer u krivičnom postupku ne možete odbiti odbranu ni zbog ličnih osobina okrivljenog, niti zbog težine krivičnog dela, niti zbog gneva javnosti izazvane tim delom. Video sam se sa Mikom, ali naša tema razgovora nije bila da li je stvarno kriv, već saslušanje kod javnog tuzioca. Drugi put sam ga posetio u zatvoru da mu objasnim zašto sam istupio iz slučaja. Razlog je to što je jedna od oštećenih, Iva Ilinčić, ćerka mog bliskog prijatelja. Iz tog razloga mi je dužnost da upozorim klijenta da ta činjenica predstavlja smetnju da ispravno radim na slučaju", objasnio je Jolović.

Poznati advokat Toma Fila objasnio je u kojim situacijama advokati odustaju od odbrane optuženog, što je on lično učinio dva puta.

"Nemanja Jolović je moj prijatelj, a Zdenko Tomanović takođe je vrlo uspešan advokat, branio je Miloševića i Miškovića. To su ljudi koji ne bi tek tako odustali od odbrane.U slučaju Aleksića radi se o tome da su advokati uvideli da su oštećeni njihovi prijatelji, inače ne bi odbili slučaj. Kod nas po kodeksu profesionalne etike, baš kao i kod lekara, nije dozvoljeno da biramo slučaj, moramo svakoga da branimo", kaže advokat.

Ipak, Toma Fila je naglasio da je dva puta u karijeri odustao, jednom kada je čovek silovao, ubio i zapalio devojčicu od pet godina, a drugi put kada je optuženi silovao majku, slomio joj rebra i ruke, naveo je on. 

I advokat Svetozar Vujačić zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kaže za MONDO da je svestan da po advokatskom kodeksu ne bi trebalo odbijati slučajeve koliko god da su teški i monstruozni, ali da ima nekih slučajeva koji "prevazilaze čoveka“.

"Meni se desilo da su me zvali da budem branilac u istražnom postupku gde je ubijena i silovana trogodišnja devojčica, ali sam taj postupak brzo odbio. Ja sam tog čoveka ranije branio od krađe, on mi je složio priču da je devojčicu udario tramvaj, branio se sa slobode, policija ga je pustila. Nakon što je urađena obudukcija, nikada neću zaboraviti kada mi je istražni sudija pokazao fotografije sa uviđaja. Ne znam kako sam izdržao da ne padnem u nesvest, istog trenutka sam otkazao punomoćje", kaže Vujačić za MONDO. 

Kako kaže, svestan je da po advokatskom kodeksu ne treba da odbija odbranu ni takvih ljudi, ali spreman je da snosi posledice Advokatske komore.

"Bilo je kolega koji su davali izjave da to nije po kodeksu i da sam se uplašio slučaja. Formalno pravno gledano to jeste kršenje pravne etike. Ipak, u takvim slučajevima ima nešto što prevazilazi čoveka, a ja sam pre svega čovek, pa roditelj, pa onda advokat“, kaže Vujačić.

Što se tiče slučaja Miroslava Aleksića, kaže da će retko ko nakon "medijske hajke" da pristane da ga brani, jer je veliki pritisak javnosti.

"Advokat po službenoj dužnosti ne može da odbije slučaj. Sa profesionalne strane tu ima dosta izazova, naročito zato što je u pitanju velika vremenska distanca i toliki broj podnosioca krivične prijave. Duboko u sebi, ja verujem Mileni i devojakama, ali sve to je potrebno i pravno dokazati. Ovo je "vruć krompir" za sud, za medije i za advokate“, kaže Vujačić.