TALAS SE ŠIRI

MILENA RADULOVIĆ POKRENULA LAVINU: Pobuna umjetnica širom regiona! Šokantna priznanja djevojaka, "pljušte" prijave!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Milena Radulović svojim priznanjem navela je mnoge da istupe i progovore o svojim traumama.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Mlada glumica Milena Radulović prva je istupila i prijavila Miku Aleksića, kojem je ubrzo određen pritvor, a njoj su se ubrzo priključile i umjetnice širom regiona koje su iznijele slične traume kroz koje su prošle u zemljama u kojima žive.

Ubrzo nakon Mileninog priznanja, na Fejsbuk stranici “Nisam tražila” povezale su se umjetnice iz cijelog regiona koje su preživjele slične situacije.

Tako je krenuo regionalni #MeToo pokret. One su ispričale svoje traume i jedna drugoj poručile – #NisiSama.

Nekoliko žena je osnovalo ovu Fejsbuk zajednicu, koja je za nekoliko dana privukla oko 6.500 ljudi.

Ujedno, kako je napisano na pomenutoj stranici “na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu su pokrenuti sigurni kanali za iznošenje priča kako bi se što prije saznalo šta se se sve dešava i u toj ustanovi”.

Dekanka Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu (ADU) Franka Perković Gamulin je izjavila da su je snažno pogodila svjedočenja studentkinja i studenata Akademje koja su objavljena na stranici “Nisam tražila”.

“Moja je odgovornost, kao i odgovornost svih nas na Akademiji da reagujemo konkretno i brzo. Molim vas, sve naše studente i učenike, da mi pomognete, kako bismo što prije utvrdili činjenice o slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti polova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja kojima ste bili ili jeste izloženi, ili o njima imate saznanja”, izjavila je Perković Gamulin za hrvatske medije.

Ubrzo je stiglo slično saopštenje sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu pozivajući sve koji su doživjeli slične neprijatnosti da istupe i da prijave nadležnim organima.

"Na našu akademiju je došao novi profesor glume. Očigledno je imao učešća u političkoj smjeni više profesora. Rečeno nam je da će nam biti profesor glume. Uprkos njegovoj očajnoj glumi i karijeri, ipak smo se prijatno iznenadili što je donio neke nove i zanimljive vježbe. Jedan dan sam dobila temperaturu, pa sam propustila predavanje gdje su istraživali orgazam. Ne znam na šta je to ličilo kolektivno, ali ljudi su bili podijeljenih mišljenja o tome je li vježba prešla granicu dobrog ukusa. Dotični profesor je kasnije od mene tražio da nadoknadim taj čas, naravno sama s njim u prostoriji za rad. Kad sam stigla, tražio je od mene da legnem na pod i izvijam se kao da doživljavam orgazam. Rekao mi je da se pokrijem nekom tkaninom koja je stajala sa strane, kako bi mi bilo manje neugodno, a ako ne mogu odmah ući u to osjećanje, da se slobodno ‘pomazim’, a da on ionako neće vidjeti jer sam pokrivena. Ležala sam ispod te tkanine i mislila o tome kako da se izvučem iz ove situacije. Ustala sam bez riječi, došla do njega, zagrlila ga (što ga je potpuno zbunilo) i izašla iz prostorije. Nikada više se nisam pojavila na njegovom predavanju, a ispit sam napravila sama s par kolega. Dotični profesor je vidio samo generalnu probu mog ispita i nikad mi nije zamjerio nedolaske. Možda zato što je znao da sam lajava i da sam SVIMA rekla šta je tražio od mene. Jednostavno me je izbjegavao i dao mi dvojku. Neostvareni debeli umjetnik koji ima jednu monodramu u životu je kasnije maltretirao i druge glumice, ali je svaka na svoj način izlazila na kraj s njime. Najgore od svega mi je kad čujem muške kolege koje poštujem kako govore da je on car. Mislim da dan danas predaje”, piše u jednoj od objava.

U toku je podizanje i krivičnih prijava.

Beogradska policija zatrpana je novim prijavama protiv Miroslava Mike Aleksića (69), reditelja i vlasnika škole glume "Stvar srca".

Od trenutka kada je saopšteno da je on uhapšen zbog sumnje da je silovao i seksualno napastvovao svojih šest učenica, još 20 djevojaka je podnijelo prijavu policiji, tvrdeći da su i one bile njegove žrtve.