Ubistvo u Interkontinentalu

21 GODINA OD ARKANOVOG UBISTVA: Reket, transferi fudbalera, ubistva kriminalaca? I dalje nepoznat motiv smaknuća

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Željko Ražnatović bio je "kralj" beogradskog podzemlja devedesetih kao i komandant i osnivač Srpske dobrovoljačke garde

Izvor: Profimedia

Na današnji dan, prije 21 godinu, u hotelu "Interkontinental" na Novom Beogradu, ubijen je vođa kriminalnog podzemlja Beograda, Željko Ražnatović Arkan.

Na njega je smrtonosne hice ispalio bivši policajac iz Loznice, Dobrosav Gavrić, koji je osuđen na 35 godina zatvora i u Južnoj Africi čeka izručenje Srbiji.

Pored Arkana ubijeni su i Milenko Mandić Manda (44) kao i Dragan Garić (47), dvojica njegovih prijatelja koji su sjedeli sa njim. U istom separeu, u Arkanovom "zagrljaju" sedeo je i Ljubomir Mihajlović, osnivač Komercijalne banke, koji je pukom srećom sačuvao živu glavu.

Tog 15. januara 2000. godine ispred “Interkontinentala”, oko 17 časova zaustavila su se dva automobila. Iz jednog - "opela kalibre" izišli su Dragan Nikolić Gagi i Milan Đuričić Miki, koji su od ranije bili poznati policiji.

Iz drugog vozila, golfa, izašao je Zoran Nikolić Pegla, kao i pripadnik Druge čete Prvog bataljona policijske brigade SUP-a Beograd, Dobroslav Gavrić. Pegla je ostao na parkingu, dok su ova trojica ušli u hol spremajući se da počine trostruko ubistvo. U holu hotela bila je neviđena gužva. Arkan je sjedjeo u separeu nedaleko od recepcije, kada su napadači prišli s leđa i otvorili vatru.

Ražnatović je sa teškim povredama, neslužbenim vozilom prebačen u Uregentni centar, gdje je zvanično proglašen mrtvim.

U hotelu je, u trenutku ubistva, bila i njegova supruga Svetlana Ražnatović, koja je sa sestrom obilazila butike.

"U jednom trenutku u butik je utrčao telohranitelj Zvonko Mateović, tražeći da mu dam pištolj jer je on ispalio sve projektile iz svog oružja. Dala sam mu moj valter, ali on nije ispalio nijedan metak. Neke žene su mi branile da izađem iz butika, a Zvonko je vrištao: "Ubijen je komandant". Smogla sam snage i otrčala do muža. Garić je bio na podu, Željko je krvario, pokušala sam sa reanimacijom. Vidjela sam da je Manda na mjestu mrtav. Vrištala sam da neko pozove Hitnu pomoć, dok sam Željku iz usta vadila krv - svojevremeno je izjavila Ceca za beogradske medije.

Šta se dešava sa ubicama?

Prema pravosnažnoj sudskoj presudi, Đuričić i Dragan Nikolić Gagi, danas jedini u zatvoru u Srbiji, okupili su ekipu, predvođenu bivšim policajcem iz Loznice Dobrosavom Gavrićem, da ubije Željka Ražnatovića.

Presuda za trostruko ubistvo postala je pravosnažna u decembru 2007. godine, 7 godina nakon ubistva. Tadašnji Vrhovni sud je Dobrosavu Gavriću kaznu od 30 godina zatvora, koju mu je izrekao Okružni sud, povećao za pet godina. Potvrđena je i prvostepena odluka kojom su Milan Đuričić i Dragan Nikolić bili osuđeni na po 30 godina.

Sudski postupak je nekoliko puta počinjao iz početka, a sve vrijeme i Gavrić i Đuričić, koji su se branili sa slobode, redovno su dolazili na ročišta. Međutim, 8. oktobra 2006, kada je sud izricao prvostepenu presudu, njih dvojica se nisu pojavili u sudnici, što je izazvalo gnijev porodica ubijenih.

Dobrosav Gavrić je 2006. godine pobegao iz Srbije. Uhapšen je krajem 2011. u Južnoafričkoj Republici, ali ne po poternici Srbije. Gavrić je u Africi nastavio da se bavi kriminalom, pa je uhapšen kao vozač afričkog kralja podzemlja Sirila Bika, koji je ubijen u martu 2011. Gavrićev identitet, međutim, nije odmah otkriven (policiji se predstavio kao Saša Kovačević) i on je najpre pušten iz pritvora.

Motivi ubistva

Ko je pravi nalogodavac likvidacije, još uvijek se ne zna, a do danas se nagađaju i motivi ove surove likvidacije. Pominju se novac od transfera fudbalera, "reket", haška optužnica koja se navodno "smešila" Ražnatoviću, sukob sa Miloševićem i bliskost sa pojedinim opozicionim liderima, posebno Zoranom Đinđićem. Ipak, kao razlog njegovog smaknuća ne može da se zanemari ni Arkanova navodna povezanost sa ubistvima "viđenijih" ljudi srpskog podzemlja.

Tagovi