UHVAĆEN

VLADIKA RASKRINKAN: Grigorije bježi u politiku jer mu je propao privatni biznis! CRKVENU IMOVINU DAVAO POD HIPOTEKU!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir

Nije tajna da je osnivao ili posredno kontrolisao firme koje su kupovale akcije, bavile se hotelijerstvom, ali i proizvodnjom vina, piše Kurir.

Izvor: Kurir/ Dado Đilas

Sve je krenulo nizbrdo kad je za njegov posao počela da se interesuje bosanska bezbjednosna agencija, navodi Kurir.

Vladika diseldorfsko-njemački Grigorije, kako se čini, ne može da se odrekne moći i uticaja, pa je iz biznisa riješio da pređe u politiku! Naime, Grigorije je razvio privatni biznis još dok je bio episkop zahumsko-hercegovački, ali kad mu je to u najvećoj mjeri propalo, spas je sada, po svemu sudeći, riješio da potraži u politici, ističe Kurir.

Sve je krenulo nizbrdo kad je svojevremeno za njegov posao počela da se interesuje bosanska bezbjednosna agencija SIPA, koja je provjeravala ispumpavanje novca i kreditnih zajmova, a što je, kako se sumnjalo, na posredan ili neposredan način kontrolisao vladika Grigorije. Jedan od najvećih skandala, priča izvor Kurira, bio je to što je episkop Grigorije stavio hipoteku na crkvenu imovinu.

"To se dešavalo dok je vodio Hercegovačku eparhiju. Stavio je hipoteku na hram kod Trebinja, koji pripada SPC, i na još jednu crkvu, kuću, kao i na crkveno dvorište i nekoliko ari placa na više parcela. On je uzeo ukupno šest kredita kod različitih banaka, a iznos koji je dobio bio je oko tri miliona eura. Nije tajna da je osnivao ili posredno kontrolisao firme koje su kupovale akcije, bavile se hotelijerstvom, poljoprivredom, ali i proizvodnjom vina. Kad je SIPA počela da se interesuje za njegov posao, on je lično zahtijevao da se izmjesti iz postojeće eparhije, pa je prebačen u Njemačku" - priča izvor Kurira.

Tako je Grigorije, dodaje sagovornik Kurira, 2018. godine postao episkop diseldorfsko-njemački, a njegova sfera djelovanja prebacila se s biznisa u politiku. Sve je češće davao intervjue i političke izjave naklonjene opoziciji, a početkom ove godine, i to na Božić, praktično je i zvanično krenuo u političku kampanju kad je saopštio da "ima plan za promjenu sistema" i da je "već našao 300 ljudi koji su spremni da se žrtvuju za Srbiju", navodi se u Kuriru.

Vjerski analitičar Željko Injac kaže za Kurir da je postavljanje hipoteke na crkveno imanje zbog sopstvenog biznisa nečuven i skandalozan potez: "To nije smio da uradi i ovo je prvi put u istoriji da neko kod nas stavi hipoteku na hram. Da je bilo gdje drugdje to neki episkop uradio, tog momenta bi bio raščinjen. Skandalozan je taj Grigorijev potez."

Što se tiče političkog angažmana, treba provjeriti da li on ima njemačko državljanstvo i ako ga ima, s kojim pravom se miješa u politiku u Srbiji, jer bi to bilo uplitanje stranih državljana u tu zemlju. On to radi tako što se zaklanja iza demokratije, borbe za ljudska prava, borbe protiv navodnog diktatorskog režima, očuvanja Kosova, a u stvari rovari protiv SPC, zaključuje Kurir.