Skandal koji trese Srbiju

SUMNJIVO! Zašto se Stefanović o aferi “Prisluškivanje” javnosti obraća preko stranih medija

Autor Adela Mulić Izvor Kurir.rs

Bezbjednosni stručnjaci ocenjuju krajnje neobičnom odluku bivšeg ministra policije da o svojim eventualnim saznanjima o protivzakonitom prisluškivanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, šefa BIA i vrha države progovori preko Sputnjika, a ne domaćih medija.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Afera prisluškivanje i svojevrstan pokušaj državnog udara, kako su ga okarakterisali stručnjaci za bezbijednost, a što je u razgovoru za Kurir obelodanio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, već danima potresa Srbiju.

Otkako je predsjednik Srbije u novogodišnjem intervjuu za Kurir, jasno rekao da zna da je čak godinu i po bio protivzakonito prisluškivan, a novoizabrani ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i funkcioner SNS Vladimir Đukanović obznanili da je u to bio umiješan dio policije, sve oči javnosti bile su uprte upravo u bivšeg ministra Nebojšu Stefanovića.

Javnost je, kako logika i nalaže, očekivala da od tadašnjeg šefa resora MUP sazna da li je išta o ovoj aferi znao i na kraju krajeva, ono najprostije novinarsko pitanje - kako uopšte gleda na taj skandal koji se dogodio u vrijeme njegovog ministrovanja.

Interesantno je da Stefanović na ova pitanja nije govorio za domaće medije, niti je odgovorio na konkretna pitanja Kurira. Na pitanja Kurira "kako vi, kao bivši ministar, gledate na tu aferu?" i "da li ste, kao resorni ministar (u čije vreme se to dešavalo) imali saznanja da deo službe u okviru UKP prisluškuje predsjednika Srbije", bivši ministar policije, a aktuelni čelnik resora odbrane uputio je na ruski portal Sputnjik, kazavši da će "uskoro izaći njegova izjava za taj portal".

Ne ulazeći u konkretne razloge ministra Stefanovića kome će odgovoriti na pitanja, a koga će od medija uputiti da "vide na Sputnjiku" šta ima da kaže o ovoj velikoj aferi, ne može a da se ne primijeti da je, u krajnju ruku, neobično da ministar odbije da odgovori domaćim medijima (a vjerujemo da su mnoge kolege koje ovoj temi pristupaju profesionalno, pokušale da dobiju komentar resornog ministra u čije vreme su predsjednik Srbije, kako i njegovi najbliži saradnici, članovi porodice, pojedini funkcioneri, pa čak i direktor BIA bili ptotivzakonito prisluškivani, a njihovi razgovori snimani).