Region

IZETBEGOVIĆ HOĆE DA UZME MILIJARDE SRBIJI I HRVATSKOJ: "Te zemlje treba da se izvine BiH zbog onoga što su radili"!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović govorio je odnosima u regionu u intervjuu za bosanske medije

Bakir Izetbegović
Izvor: Printscreen/Youtube/UnitedNations

Bakir Izetbegović je u intervjuu za bosanski portal Klix.ba pričao o odnosima BiH sa Srbijom i Hrvatskom naglašavajući da je izuzetno važno da postoje dobri odnosi.

Izetbegović kaže da je osam godina pokušavao iza zatvorenih vrata da nametne pitanja koja je BiH trebala da riješi sa susedima, ali da je naišao na blokadu.

"Mi smo morali javno izaći sa tim problemima. Susjedi nam duguju milijarde konvertabilnih maraka, zbog uzurpacije zemljišta, imovine, dugovanja prema firmama i slično", kaže Izetbegović.

Naglašava da Srbija i Hrvatska treba da se izvine BiH zbog onoga što su uradili devedesetih godina u toj zemlji.

"Umjesto da nam se izvine ko (bivši njemački kancelar) Vili Brant, te dvije države se i dalje paternalistički odnose prema BiH", kaže on i dodaje:

"Pa hrvatski predsjednik govori jako ružno o našoj zemlji. Kolinda Grabar Kitarović nikada nije uvrijedila ovu zemlju. Iznosila je neistinite navode i neutemeljene stavove, ali ono što govori Milanović da je ovo 'shit country', pa da neko treba prvo uzeti 'sapun pa parfem'. To je ružno. Hrvatska politika je kriva što je ova zemlja 'shit country'. Treba da se izvine za to, inače će dobiti odgovor".