Tuga

DRAMATIČNE SCENE ISPRED "VIKENDICE SMRTI": Pogledajte slike sa mjesta tragedije gdje je nastradalo osam tinejdžera

Autor Adela Mulić Izvor mondo.rs

Balkan je na prvi dan nove 2021. godine potresla vijest da je osam tinejdžera izgubilo život tokom dočeka Nove godine.

Izvor: YouTube/Printscreen/BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Četvorica mladića i četiri djevojke nastradali su u vikendici u mjestu Tribistovo kod Posušja, a prema nezvaničnim informacijama oni su se ugušili plinom.

Ispred "vikendice smrti" nalaze se članovi porodice i rodbina nastradalih tinejdžera skrhani bolom. 

Na licu mjesta se nalazi i policija, koja je ranije blokirala put koji vodi do vikendice, kako bi obavili uviđaj. 

Federalni mediji javljaju da su na mjesto nesreće stigla i vozila koja će odvesti beživotna tela djevojaka i mladića koji su imali između 18 i 19 godina.

U vikendici su smrtno stradali I. M. (19), Stipe R.(19), M. R. (19), Ž. P.(19), M.S. (19), S. P. (19), M.P. (19) Stjepan J.(19).

Pogledajte dramatične scene ispred vikendice gde su pronađeni nastradali tinejžeri.

Prema prvim informacijama oni su nastradali od gušenja plinom iz agregata koji je napajao kuću elekričnom energijom, a pojedini mediji iz regiona su prenijeli da je puklo crijevo od plinske peći.

"Kucali smo na vrata, a onda smo razbili prozor i zatekli jeziv prizor"

Da nešto nije uredu prvi su primijetili ljudi iz susjedne vikendice kojima je bilo čudno što niko ne izlazi. Prvo su kucali na vrata, a budući da se niko nije javio, odlučili su da razbiju staklo na prozoru.

Nakon toga su pokušali da uđu u vikendicu, ali vrata su bila zaključana. Jedan od njih ušao je i u prizemlju zatekao osam osoba u besvjesnom stanju, nakon čega je pozvao policiju, prenijeli su mediji iz BiH.

Mještani u ŠOKU! Komšić pozvao da se proglasi dan žalosti

Povodom tragedije se oglasila i opštinska, ali i federalna i kantonalna vlast.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić je pozvao Veće ministara da proglasi dan žalosti u cijeloj državi.

"Pogodila nas je ova tužna vijest o smrti mladih osoba što tragediju čini još bolnijom. Porodici i prijateljima nastradalih upućujem izraze najdubljeg saučešća i saosećam se sa njihovom boli. Pozivam Veće ministara Bosne i Hercegovine da proglasi dan žalosti u celoj BiH", navedeno je u Komšićevom telegramu.

"Izgubili smo osam mladih života, mislim da je to tragedija koju ćemo još dugo pamtiti i nadam se da ih više nećemo ni imati. Razgovarao sam s dežurnom doktoricom, tu je i tužilac, napraviće se obdukcija. Ne bih ništa više govorio, jako je nezahvalno govoriti bilo šta", rekao je ministar zdravlja Tomislav Pejić povodom tragedije.

"Lično ne mogu da zamislim ništa teže od gubitka djece u jednoj ovakvoj tragediji. Tu smo da izrazimo solidarnost i saučešće porodicama koje su izgubile djecu", rekao je premijer Zapadnohercegovačkog kantona Zdenko Ćosić, dodavši da će u toku dana biti proglašeno nekoliko dana žalosti.

Iz lokalne samouprave su povodom tragedije u kojoj je noćas u Posušju izgubljeno osam mladih života, izjavili saučešće porodicama nastradalih.

Oni su zamolili sve vlasnike ugostiteljskih objekata da u znak poštovanja prema žrtvama, obustave rad.

Inače, čitavo mjesto je u šoku zbog ove tragedije.

"Moje Posušje, opet si zavijeno u crnilo, u sivilo iz kojeg ćeš se teško dići… Teško je poželjeti srećnu godinu koja je započela tako velikom tragedijom. Pomolimo se za osam mladih života", rekla je jedna stanovnica tog mjesta.

"Šta reći nakon ovakvog događaja, jednostavno ne mogu da verujem da se ovakva tragedija dogodila. Ovo je nezapamćeno", kazao je načelnik opštine Posušje Ante Begić.

Povodom tragedije u kojoj je noćas u Posušju izgubljeno osam mladih života, obiteljima nastradalih upućujemo...