Region

BIO JE BOKSER, ŠAMPION I NEMILOSRDNI KRIMINALAC: Tuča mu je bila "kao dobar dan", organizovao je bande po Evropi

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ubijen je u Frankfurtu ispred zgrade suda

Izvor: Printscreen/Youtube/donii Champion

Jedan od najžešćih momaka usijanog beogradskog asfalta devedesetih godina prošlog vijeka, bio je Ljubomir Magaš zvani Ljuba Zemunac.

Ubijen je 1986. godine ispred suda u Frankfurtu a obarač je povukao još jedan od vodećih ljudi beogradskog podzemlja, Goran Vuković Majmun.

Ljubomir Magaš bio je poznat i uticajan kako u jugoslovenskom tako i evropskom podzemlju.

Ljuba je od šeste godine rastao bez oca. Njegovi roditelji su se rastali a brigu o njemu preuzela je majka Rosa.

Posle osnovne škole Ljubomir upisuje Školu učenika u privredi, auto-limarski zanat. Stari majstori sjećali su se Ljubomira, govorili su da je dolazio na praksu u IMT-ov pogon u Dobanovcima, ali za fabriku se nije mnogo zanimao – vukla ga je ulica.

Počeo je da trenira boks i rvanje. Bio je mnogo snažan u ramenima a na rukama je mogao da hoda kilometrima. Tada počinju dokazivanja i tuče jer, kako je i sam govorio, "u gradu ima mjesta samo za jednog najjačeg".

Kriminalna djela

Tokom 1965. godine, Ljuba je bio hapšen zbog grebanja automobila, prijetnji plastičnim pištoljem i zbog tuča. Prvo je ukrao “fiću”, potom i “fijat 1300”, pa “opel rekord”. Osuđivan je zbog krađa ženskih torbi u Beogradu, Nišu i Kopru. Sve do 1967. to se smatralo sitnim bezobrazlucima, a onda je u jednoj tuči na Tehnološkom fakultetu Ljuba prebio studenta Vladimira Vučkovića. Strahujući od policije, prvi put je pobjegao u inostranstvo. Nakratko se sakrio u Austriji.

Po povratku je otišao u vojsku koju je služio na Ohridu. Tada je već imao nadimak Ljuba Zemunac, i bio je poznat i kao bokser beogradskog “Radnickog”, poluteškaš.

Međutim, ozbiljnije djelo stiže već 1967. godine kada je osuđen zbog silovanja. Na teret mu je stavljeno da je sa Radetom Ćaldovićem Ćentom i Zoranom Milosavljevicem Robijom silovao jednu djevojku. Osuđen je na 32 mjeseca zatvora i robiju je odležao u Sremskoj Mitrovici.

Ring mu nije bio dovoljan, a nasilničko ponašanje postalo je njegova svakodnevica. Imajući u vidu da mu je zakon bio za petama, sedamdesetih godina prošlog vijeka pobjegao je u Milano. Tamo je okupio bandu izrednika sa kojim je pljačkao radnje i banke. Surovošću oružanih prepada zapao je za oko policijama Italije i Austrije, te je protjeran u Njemačku.

Ubistvo u Frankfurtu

Ljubomir Magaš imao je nesuglasice sa Goranom Vukovićem Majmunom na koga su, jednom prilikom, vatru otvorili upravo Ljuba i njegov prijatelj Cane.

Igrom slučaja, nekoliko godina kasnije, susreli su se ispred suda u Frankfurtu.

“Ja sam imao zakazano suđenje za neke krađe, a i njima je bio pretres. Ne sluteći ništa, ponio sam pištolj, jer se od njega nisam nikada odvajao. U jednom trenutku vidio sam ih ispred nas, njih dvanaest. Nešto su se domunđavali. Tek kad sam se približio stepeništu, Ljuba je sa pratnjom krenuo prema meni. Odmah sam izvadio pištolj i rekao: “Šta hoćeš?” Planuo je: “Šta je, pederu, hoćeš da se svetiš?!” Nisam ga se nimalo bojao: “Misliš da neću da ti se osvetim?” Odmah sam opalio. Kad ga je prvi metak pogodio, bacio se na mene kao životinja. Odmah je popio i drugi” rekao je svojevremeno Vuković koji se odmah predao policajcu, najprije podigao ruke, a potom legao na zemlju dok ne dođe patrola. Ležao je tada i cerekao se.

Ljubomir Magaš je u trenutku ubistva imao 38 godina.

Tagovi