Region

EL ČAPOVI LJUDI, TUNEL ZA BJEKSTVO I MILIONI ZA MITO: Zoran Jakšić pošto poto želi slobodu, možda je uskoro i dobije?

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Nedavno je osujećen plan bjekstva jer je policija pronašla tunel, sada isplivavaju novi pokušaji uhapšenog Srbina da izađe iz zatvora.

Izvor: YouTube/screenshot/Associated Press

Nedugo nakon što je otkriven tuneč kojim je trebalo da pobjegne iz zatvora, u javnost isplivao još jedan neuspjeli pokušaj Zorana Jakšića, jednog od vođa klana „Amerika“, da se nađe na slobodi.

Zoran Jakšić (61), desna ruka vođe klana „Amerika“, koji je prije četiri godine uhapšen u Peruu zbog šverca 800 kilograma kokaina, na sve načine pokušava da se dokopa slobode.

Nedavno su lokalne vlasti, opsežnim operativnim istraživanjem, osujetile njegov plan da iz zatvora „Kastro Kastro“ ,u kome služi kaznu, pobjegne kroz iskopan tunel, a sada je u javnost isplivao još jedan neuspjeli pokušaj da izađe iz zatvora. Ovog puta Jakšić je pokušao da plati svoju slobodu ponudivši policajcima koji su ga hapsili mito od 100.000 dolara!

Jakšić je imao 43 lažna identiteta, uhvaćen je prije četiri godine u Tumbesu, nedjeljama nakon što je poslao 800 kilograma kokaina u belgijsku luku. Prilikom hapšenja, pokušao je da podmiti policajce koji su ga uhvatili, ponudivši im 100.000 dolara da ga puste da pobjegne u Ekvador. Ono to nisu prihvatili.

"Očigledno je ovaj Srbin želio da uradi isto što i u Njemačkoj, Španiji i Bosni i Hercegovini, odakle je pobjegao nakon što je platio milionske sume novca" navode lokalni mediji.

Jakšić je platio čak pola miliona dolara zloglasnom i najpoznatijem meksičkom kartelu „Sinaloa“, čiji je "patron" Hoakin El Čapo Guzman, da mu iskopaju tunel do zatvora koji je trebalo da bude dugačak 280 metara. U ovom poduhvatu pomogao mu je Meksikanac Salvador Valensia (56) zvani Čava, pripadnik „Sinaloe“ s kojim je Jakšić robijao.

"Nisu bili prijatelji, ali su udružili snage da izađu iz zatvora u istom stilu kao Čapo Guzman svojevremeno" pišu mediji u Peruu. 

Kartel „Sinaloa“ poznat je upravo po tunelima koje su gradili za šverc kokaina, a kada su jednom vadili iz zatvora svog vođu El Čapa napravili su tunel dugačak kilomatar i po! El Čapu i Jakšića, prema pisanju peruanskih medija, spaja još jedna stvar. Tunel kojim je trebalo da pobjegne gradio je isti inženjer koji je iz zatvora „iskopao“ El Čapa.

Jakšićeva kazna nedavno poništena, ratlo - proceduralna greška

Kako bi napravio savršen plan, Jakšić je sagradio restoran u paviljonu 1A zatvora, što nije neuobičajena praksa u ovoj zemlji. Tunel je vodio iz jedne obližnje kuće i trebalo je da se završi u dijelu restorana. Iskopano je otprilike 157 metara, kada je policija saznala za tunel i Jakšića prebacila u zatvor „Ankon 1“ .

Ipak, svi ovi pokušaji ni u jednom trenutku nisu odvratili Jakšića u pokušajima da se domogne slobode, a uskoro će to moći i lekaglno!

Sud je nedavno poništio njegovu presudu od 25 godina zatvora zbog trgovine drogom zbog proceduralnih grešaka tokom suđenja. Naime, njega je osudio isti sudija koji je vodio i predistražni postupak, što tamošnjim zakonom nije dozvoljeno te je naloženo novo suđenje. Jakšić će ponovni postupak sačekati u nekoj od hacijendi u Peruu, jer mu je istom odlukom umjesto zatvorskog određen kućni pritvor.

Ono što jeste zanimljivo je činjenica da je tužilaštvo, tokom samog suđenja, više puta ukazivalo na ovu nepravilnost, međutim sud je to ignorisao, te se potpuno opravdano može misliti da su Jakšićeve pare ipak završile u nečijim džepovima.