Region

KORONA KOSI U DOMOVIMA ZA STARE: Rasulo u Sloveniji, nikad više umrlih u jednom danu - mere nisu dale rezultate

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs Izvor Beta

Prema poslednjem preseku u Sloveniji je za poslednja 24 sata preminulo još 66 osoba.

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

U Sloveniji je u poslednja 24 sata, od 6.158 testiranih, potvrđeno 1.627 novih zaraza korona virusom, a od posledica bolesti umrlo je 66 ljudi, najviše do sada, objavila je danas slovenačka vlada. U bolnicama su trenutno 1.304 kovid pacijenta, troje više nego dan ranije, a na intenzivnim odeljenjima su 193 teže obolela, tri manje nego prethodni dan, rekao je jutros na konferenciji za novinare portparol vlade za KOVID-19 Jelko Kacin.

On je ocenio da je epidemiolioška situacija zabrinjavajuća jer se ne smanjuje broj novih infekcija, a ponovo je zabeležen porast zaraza u Ljubljani i drugim većim žarištima. Uprkos najstrožim merama ograničenja koja su na snazi već mesec i po dana i produžene su i na ovu nedelju, zatvaranje nije dalo očekivane rezultate jer je broj zaraženih i umrlih od posledica bolesti još uvek visok.

Sa smrtnim ishodima bolesti u poslednja 24 sata ukupan broj preminulih od posledica COVID-19 povećao se na 1.861. Prema javnim podacima o broju umrlih među zaraženima u odnosu na broj stanovnika Slovenija je među najpogođenijim državama u Evropi, što se tumači relativno visokim udelom starijih u populaciji i velikim brojem smeštenih u domove za starije i nemoćne.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.