Region

SRBI IZNAJMLJUJU KISEONIK ZA 100 EURA: Na internetu cvjeta rentiranje i prodaja aparata za LIJEČENJE KORONE OD KUĆE

Autor Gordana Bojanić

Na internetu cvjeta rentiranje i prodaja mobilnih koncentratora kiseonika, kao i digitalnih pulsnih oksimetara za mjerenje zasićenosti krvi kiseonikom

Izvor: Mondo/Goran Sivački

S rastom broja zaraženih koronavirusom u Srbiji sve veći broj oboljelih je na kućnom liječenju, a mnogi od njih već su počeli da iznajmljuju boce s kiseonikom, koji je i u javnosti dobro poznata terapija za oboljele od kovida 19.

Na internetu cvjeta iznajmljivanje mobilnih koncentratora kiseonika, za uglavnom oko 100 eura mjesečno, uz 100 eura depozita, dok se na prodaju mogu naći po cijeni od oko 850 eura. Pored ovog, cvjeta i prodaja malih digitalnih pulsnih oksimetara kojima se mjeri nivo saturacije, to jest neinvazivna zasićenost kiseonikom u krvi, piše Kurir.

Jasmina Milošević, v. d. direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja, kaže za Kurir da se konačno izliječila od kovida 19, a da joj je velika ispomoć u tome upravo bio koncentrator kiseonika, jer je sve vrijeme bila u kućnoj izolaciji.

- Uzela sam od prijatelja koncentrator kiseonika, cijela njihova porodica je bila zaražena koronom. Oni su ga iznajmili za 100 eura na mjeseca dana, a kako su ranije ozdravili, dali su ga meni da bih se ja zaliječila. Takođe, dali su mi i pulsni oksimetar, kojim sam preko prsta mjerila saturaciju. U konsultaciji s doktorkom iz Doma zdravlja Vračar, kojoj sam rekla da mogu da nabavim koncentrator, koristila sam kiseonik kad mi saturacija padne na 89-90. Jednostavno, ima skala po kojoj vidiš koju dozu u kojim slučajevima treba da primiš. To sam uzimala nazalno, nedjelju dana - kaže Miloševićeva i dodaje da je prvo dobila osip po rukama i glavi, kao i da su je boljeli kosti i zglobovi, pa se odmah izolovala od ukućana i testirala:

- Prve nedjelje stanje mi je bilo okej, ali u drugoj nedjelji se pogoršalo, završila sam sa antibiotikom, i saturacija je već počela da mi pada na 89-90. Tada sam se čula s prijateljima i doktorkom i uz konsultacije dobijala kiseonik, samo kroz nos. Dešavalo se da u toku dana dva-tri puta budem po pola sata ili sat vremena na kiseoniku, a nekada mi je bilo dovoljno i jednom pa da mi ne pada saturacija. Nisam imala upalu pluća, dva rendgena sam odradila u međuvremenu, i tek 19. dana bila negativna.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, upozorava za Kurir da takav aparat nikako ne smije da se koristi bez savjetovanja s ljekarom.

- To bi bilo kao da pacijenti sami sebi određuju ljekove po principu „zato što ga koristi moja komšinica“. Oni kojima je niska saturacija i potreban im je kiseonik se hospitalizuju i isključivo doktor treba da odredi protok kiseonika. Ne može neko tek tako laički ili na osnovu Gugla i uputstva da uzima kiseonik jer može sebi da napravi više štete nego koristi. Drugo, ako se taj aparat iznajmljuje pacijentima oboljelim od korone, pitanje je da li se sprovodi njegova adekvatna dezinfekcija.
.